Di Rupo waarschuwt voor extremisme in tijden van crisis

Eerste minister Elio Di Rupo (PS) waarschuwt voor de opkomst van extremisme in tijden van economische crisis. Hij maakt daarbij een vergelijking met het nazisme in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Premier Elio Di Rupo waarschuwt voor extremisme in tijden van economische crisis. Hij deed dat in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in een toespraak tijdens de internationale herdenkingsceremonie van de overwinning op nazi-Duitsland.

Nazisme

Di Rupo maakte de vergelijking met de voedingsbodem van het nazisme, de economische crisis van de jaren 30, en de huidige economische situatie.

Di Rupo bezocht samen met minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet, FDF-voorzitter en Kamerlid Olivier Maingain, Waals minister-president Rudy Demotte, Brussels minister Jean-Luc Vanraes, enkele provinciegouverneurs en verantwoordelijken van spoormaatschappij NMBS het beruchte concentratiekamp in Polen. Een duizendtal Europese jongeren vergezelde hem daarbij.

Herinnering

De jongeren vertrokken zaterdag in Schaarbeek met de “Trein der 1000”, een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen – Nationaal instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO), de Stichting Auschwitz en de Internationale Federatie van de Weerstand. Het project heeft een “herinneringseducatief” doel. De deelnemers komen uit België maar ook uit onder meer Italië, Duitsland, Griekenland, Rusland en Spanje.

De organisatoren willen de herinnering aan de Holocaust levend houden, “opdat dit nooit meer hoeft te gebeuren”, aldus kampoverlevende baron Paul Halter, die ook voorzitter is van de Stichting Auschwitz België. Net als Di Rupo riep hij de aanwezige jongeren op om te zorgen voor een betere toekomst.

Vernis van beschaving

In zijn toespraak onderstreepte Di Rupo de noodzaak van herinnering. Hij wees naar de moeilijke periode tijdens de jaren 30 van vorige eeuw, toen een economische crisis de Duitse maatschappij deed wankelen. “In een land waar cultuur een belangrijke rol speelde, is het vernis van beschaving beginnen afbladderen. Er werden zondebokken gezocht. Hoe meer werkloosheid, hoe verdeelder de maatschappij raakte.”

Antisemitisme

Di Rupo meent wel dat de mensheid nu beter gewapend is om de nieuwe economische crisis het hoofd te bieden, maar merkt niettemin op dat het wantrouwen toeneemt en kwetsbare groepen met de vinger gewezen worden. Ook waarschuwt hij voor opkomend antisemitisme. “Waarom blijven we elkaar bekampen, terwijl we net de handen in elkaar moeten slaan?”

Extremisme

Di Rupo vindt het ook onaanvaardbaar dat mensen nu zichzelf niet durven te zijn uit angst voor mogelijke represailles omwille van hun geaardheid, huidskleur of geloofsovertuiging. “Jongeren liggen vaak aan de basis van verandering naar een betere toekomst. Ik hoop dat jullie gevoeliger zijn voor rechtvaardigheid, onrecht aan de kaak stellen en jullie altijd en overal inzetten tegen extremisme”, richtte hij zich nog tot de aanwezige jongeren. Hij riep hen op om de herinnering levend te houden aan de gruwelen die extremisme kan veroorzaken.

Na de internationale herdenkingsplechtigheid werden twee bloemenkransen neergelegd aan het monument: één in naam van de jongeren, de organisatoren en de premier en één in naam van koning Albert II. De deelnemers aan de “Trein der 1000” legden ook elk een bloem neer om de 10 miljoen slachtoffers van de nazigruwelen te huldigen.

Bij de plechtigheid waren ook twee Russische veteranen aanwezig. Zij maakten deel uit van de troepen van het voormalige Sovjetleger, die het kamp in januari 1945 bevrijdden. De oudstrijders legden een bloemenkrans neer bij de Russische gedenkplaat aan het monument. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content