Formateur Elio Di Rupo (PS) start komende dinsdag met bilaterale ontmoetingen met de negen partijen die tot nu toe betrokken waren bij de formatiegesprekken. Hij wil horen wat hun voorstellen zijn voor de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën.

Dat zei Di Rupo na afloop van een ontmoeting met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

Cijfers

De twee bespraken de budgettaire toestand van het land. De overheidsfinanciën zijn een absolute prioriteit in zijn missie, zei Di Rupo achteraf. Daarbij is volgens hem nood aan juiste cijfers, die geleverd zullen worden door het Monitoringcomité.

Dat orgaan onder de verantwoordelijkheid van de premier en de begrotingsminister houdt in de periode van lopende zaken de begroting in het oog. Op die cijfers is het nog enkele dagen, "misschien wel twee weken" wachten.

Besparingen

In een eerste besprekingsronde wil Di Rupo van de negen partijen horen wat hun voorstellen zijn voor de besparingen in de overheidsfinanciën en wil hij te weten komen in welke mate ze tot een akkoord willen komen. Daarna volgt een tweede ronde.

Voor de besparing van een grootorde van 17 tot 20 miljard euro tegen 2015 zijn snelle maatregelen nodig, aldus de formateur. In 2012 moet voor hem de kwestie al aangepakt worden. Hij benadrukte dat er nood is aan het vinden van een budgettair evenwicht.

Dit weekend zal Di Rupo de nota van voormalig koninklijk bemiddelaar Wouter Beke bestuderen. (Belga/KVDA)

Formateur Elio Di Rupo (PS) start komende dinsdag met bilaterale ontmoetingen met de negen partijen die tot nu toe betrokken waren bij de formatiegesprekken. Hij wil horen wat hun voorstellen zijn voor de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën. Dat zei Di Rupo na afloop van een ontmoeting met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Cijfers De twee bespraken de budgettaire toestand van het land. De overheidsfinanciën zijn een absolute prioriteit in zijn missie, zei Di Rupo achteraf. Daarbij is volgens hem nood aan juiste cijfers, die geleverd zullen worden door het Monitoringcomité. Dat orgaan onder de verantwoordelijkheid van de premier en de begrotingsminister houdt in de periode van lopende zaken de begroting in het oog. Op die cijfers is het nog enkele dagen, "misschien wel twee weken" wachten. Besparingen In een eerste besprekingsronde wil Di Rupo van de negen partijen horen wat hun voorstellen zijn voor de besparingen in de overheidsfinanciën en wil hij te weten komen in welke mate ze tot een akkoord willen komen. Daarna volgt een tweede ronde. Voor de besparing van een grootorde van 17 tot 20 miljard euro tegen 2015 zijn snelle maatregelen nodig, aldus de formateur. In 2012 moet voor hem de kwestie al aangepakt worden. Hij benadrukte dat er nood is aan het vinden van een budgettair evenwicht. Dit weekend zal Di Rupo de nota van voormalig koninklijk bemiddelaar Wouter Beke bestuderen. (Belga/KVDA)