Nu de regeringsonderhandelingen spaak gelopen zijn op de begroting en het sociaaleconomische, dreigt ons land meer en meer in beeld te komen bij Europa en de financiële markten. Toch is het voor sp.a-onderhandelaar Johan Vande Lanotte nog niet te laat.

Europese sancties

Een begroting stemmen tegen 15 januari is nog haalbaar, zei de senator in Reyers Laat op Canvas. De Europese Commissie wees er al meermaals op dat ons land tegen midden december moet aantonen dat het tekort volgend jaar opnieuw onder de drempel van drie procent zal duiken. Zoniet kan de commissie dan financiële sancties voorstellen die kunnen oplopen tot zo'n 700 miljoen euro.

Boete effectief in januari

Na de lancering van zo'n voorstel tot sanctie volgt een termijn van dertig dagen waarin België alsnog tegemoet kan komen aan de budgettaire aanbevelingen van de Commissie. Doet ons land dat niet, dan kan de boete midden januari effectief worden, tenzij de overige lidstaten van de Europese Unie met een gekwalificeerde meerderheid besluiten om het voorstel van de Commissie te blokkeren.

Niemand zal glorieus naar voren komen

Vande Lanotte erkende dat 15 december niet meer zal lukken, maar "15 januari is perfect haalbaar". "Je moet tegen 15 januari een begroting gestemd hebben. Dat is een hele opgave, maar ik denk dat iedereen aan tafel moet weten dat we een oplossing moeten hebben en dat niemand daar glorieus naar voren zal komen." Voor Europa moeten we slagen, klonk het.

Di Rupo speelt geen theater

Vande Lanotte zei nog dat Di Rupo geen theater speelt door zijn ontslag als formateur aan te bieden. Er is een echte "vertrouwensbreuk", zei hij. "Een aantal partijen aan tafel hebben op dit moment niet de indruk dat Open Vld echt een oplossing wil." (Belga/EE)

Nu de regeringsonderhandelingen spaak gelopen zijn op de begroting en het sociaaleconomische, dreigt ons land meer en meer in beeld te komen bij Europa en de financiële markten. Toch is het voor sp.a-onderhandelaar Johan Vande Lanotte nog niet te laat. Europese sancties Een begroting stemmen tegen 15 januari is nog haalbaar, zei de senator in Reyers Laat op Canvas. De Europese Commissie wees er al meermaals op dat ons land tegen midden december moet aantonen dat het tekort volgend jaar opnieuw onder de drempel van drie procent zal duiken. Zoniet kan de commissie dan financiële sancties voorstellen die kunnen oplopen tot zo'n 700 miljoen euro. Boete effectief in januari Na de lancering van zo'n voorstel tot sanctie volgt een termijn van dertig dagen waarin België alsnog tegemoet kan komen aan de budgettaire aanbevelingen van de Commissie. Doet ons land dat niet, dan kan de boete midden januari effectief worden, tenzij de overige lidstaten van de Europese Unie met een gekwalificeerde meerderheid besluiten om het voorstel van de Commissie te blokkeren. Niemand zal glorieus naar voren komen Vande Lanotte erkende dat 15 december niet meer zal lukken, maar "15 januari is perfect haalbaar". "Je moet tegen 15 januari een begroting gestemd hebben. Dat is een hele opgave, maar ik denk dat iedereen aan tafel moet weten dat we een oplossing moeten hebben en dat niemand daar glorieus naar voren zal komen." Voor Europa moeten we slagen, klonk het. Di Rupo speelt geen theater Vande Lanotte zei nog dat Di Rupo geen theater speelt door zijn ontslag als formateur aan te bieden. Er is een echte "vertrouwensbreuk", zei hij. "Een aantal partijen aan tafel hebben op dit moment niet de indruk dat Open Vld echt een oplossing wil." (Belga/EE)