Dat doet hij in een reactie op de doorbraak in het onderzoek naar de schietpartij in het Joods Museum van België. Volgens het federaal parket werd de vermoedelijke dader vrijdag gearresteerd in Marseille.

Elio Di Rupo heeft contact gehad met de Franse president François Hollande, aldus een mededeling van de eerste minister. Hij heeft daarbij de uitstekende samenwerking tussen de Franse en Belgische justitie- en politiediensten benadrukt. "Om te vermijden dat dergelijke tragedies zich zouden herhalen roept de Eerste Minister op om de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen te versterken. In België, maar ook op heel het Europees grondgebied".

Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) pleit voor minstens een psychologische en sociale begeleiding van strijders die terugkeren uit zones zoals Syrië. De burgemeester betreurt de onduidelijkheid over de omkadering van de jonge Syriëstrijders, die aan de zijde van moslimextremisten gestreden hebben en terugkeren naar België. De burgemeesters worden volgens hem nauwelijks geïnformeerd over de screening die de jongeren ondergaan. Zijn ongerustheid wordt er niet minder op bij de vaststelling dat de chef van de lokale politiezone niet beter geïnformeerd is dan hijzelf. Meestal worden de lokale autoriteiten door familie of naasten geïnformeerd over de terugkeer van een strijder.

Eerder zondag raakte bekend dat dader van de schietpartij in het Joods museum in Brussel vorig jaar als jihadist was gaan strijden in Syrië. (Belga/TE)

Dat doet hij in een reactie op de doorbraak in het onderzoek naar de schietpartij in het Joods Museum van België. Volgens het federaal parket werd de vermoedelijke dader vrijdag gearresteerd in Marseille. Elio Di Rupo heeft contact gehad met de Franse president François Hollande, aldus een mededeling van de eerste minister. Hij heeft daarbij de uitstekende samenwerking tussen de Franse en Belgische justitie- en politiediensten benadrukt. "Om te vermijden dat dergelijke tragedies zich zouden herhalen roept de Eerste Minister op om de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen te versterken. In België, maar ook op heel het Europees grondgebied". Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) pleit voor minstens een psychologische en sociale begeleiding van strijders die terugkeren uit zones zoals Syrië. De burgemeester betreurt de onduidelijkheid over de omkadering van de jonge Syriëstrijders, die aan de zijde van moslimextremisten gestreden hebben en terugkeren naar België. De burgemeesters worden volgens hem nauwelijks geïnformeerd over de screening die de jongeren ondergaan. Zijn ongerustheid wordt er niet minder op bij de vaststelling dat de chef van de lokale politiezone niet beter geïnformeerd is dan hijzelf. Meestal worden de lokale autoriteiten door familie of naasten geïnformeerd over de terugkeer van een strijder. Eerder zondag raakte bekend dat dader van de schietpartij in het Joods museum in Brussel vorig jaar als jihadist was gaan strijden in Syrië. (Belga/TE)