Formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die onderhandelen over de regeringsvorming zitten opnieuw samen in het voorzitterschap van de Kamer. Op de agenda staat de bespreking van de teksten uit de technische werkgroepen die zich over de thema's Justitie, Veiligheid en Energiebeleid hebben gebogen.

Hoewel het programma van de onderhandelaars er enigszins anders uitzag, domineerde de discussie over de verdeling van de begrotingsinspanning voor 2012 het debat over de regeringsonderhandelingen. Om de begroting volgend jaar op een tekort van 2,8 procent van het bbp te doen sluiten, moet 10 miljard euro worden gevonden. De liberalen willen dat de deelentiteiten meer doen dan de 440 miljoen euro die voorzien is, de Franstalige MR kijkt vooral richting Vlaanderen. Dat leverde MR-voorzitter Charles Michel al kritiek op van CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

Extra besparing

De onderhandelaars beslisten de Hoge Raad voor Financiën te vragen tegen vrijdag een actualisering te maken van het saneringstraject dat hij in maart had uitgetekend. Toen kwam de raad uit op een besparing van 3,7 miljard euro, op vandaag zou dat bedrag bijna dubbel zo hoog liggen met een extra besparing van 3,3 miljard euro.

Er komt ook een gesprek met de ministers-presidenten. Michel reageerde daar tevreden op, want volgens hem zullen zowel het federale niveau als de deelentiteiten een inspanning moeten doen om in 2015 een begrotingsevenwicht te bereiken. Hij engageerde zich ertoe te voorkomen dat de federale staat bij de socio-economische beslissingen zal worden "uitgekleed".

Begroting stuurt agenda in de war

Omdat ze zich nog anderhalf uur over de begrotingsdiscussie hadden gebogen, konden de onderhandelaars maandag enkel het luik over de Openbare Diensten afwerken. Er is sprake van het invoeren van een protocol bij de overheidsbedrijven dat voorziet in voldoende begeleiding en overleg, om zo wilde stakingen te vermijden. Na een jaar zou er een evaluatie volgen om te kijken of dat volstaat om een voldoende aanbod van de overheidsdienst te garanderen.

Het thema Justitie verschoof daardoor naar dinsdagvoormiddag. Na de middag bespreken de voorzitters van PS, MR, CD&V, Open VLD, SP.A en CDH de teksten uit de werkgroepen Veiligheid en Energiebeleid. (Belga/SD)

Formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die onderhandelen over de regeringsvorming zitten opnieuw samen in het voorzitterschap van de Kamer. Op de agenda staat de bespreking van de teksten uit de technische werkgroepen die zich over de thema's Justitie, Veiligheid en Energiebeleid hebben gebogen.Hoewel het programma van de onderhandelaars er enigszins anders uitzag, domineerde de discussie over de verdeling van de begrotingsinspanning voor 2012 het debat over de regeringsonderhandelingen. Om de begroting volgend jaar op een tekort van 2,8 procent van het bbp te doen sluiten, moet 10 miljard euro worden gevonden. De liberalen willen dat de deelentiteiten meer doen dan de 440 miljoen euro die voorzien is, de Franstalige MR kijkt vooral richting Vlaanderen. Dat leverde MR-voorzitter Charles Michel al kritiek op van CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).Extra besparingDe onderhandelaars beslisten de Hoge Raad voor Financiën te vragen tegen vrijdag een actualisering te maken van het saneringstraject dat hij in maart had uitgetekend. Toen kwam de raad uit op een besparing van 3,7 miljard euro, op vandaag zou dat bedrag bijna dubbel zo hoog liggen met een extra besparing van 3,3 miljard euro. Er komt ook een gesprek met de ministers-presidenten. Michel reageerde daar tevreden op, want volgens hem zullen zowel het federale niveau als de deelentiteiten een inspanning moeten doen om in 2015 een begrotingsevenwicht te bereiken. Hij engageerde zich ertoe te voorkomen dat de federale staat bij de socio-economische beslissingen zal worden "uitgekleed".Begroting stuurt agenda in de warOmdat ze zich nog anderhalf uur over de begrotingsdiscussie hadden gebogen, konden de onderhandelaars maandag enkel het luik over de Openbare Diensten afwerken. Er is sprake van het invoeren van een protocol bij de overheidsbedrijven dat voorziet in voldoende begeleiding en overleg, om zo wilde stakingen te vermijden. Na een jaar zou er een evaluatie volgen om te kijken of dat volstaat om een voldoende aanbod van de overheidsdienst te garanderen.Het thema Justitie verschoof daardoor naar dinsdagvoormiddag. Na de middag bespreken de voorzitters van PS, MR, CD&V, Open VLD, SP.A en CDH de teksten uit de werkgroepen Veiligheid en Energiebeleid. (Belga/SD)