‘Di Rupo lanceert le nouveau PS’

© BelgaImage

Met een boek en een ideologisch congres probeert Elio Di Rupo zijn partij en zijn eigen politieke toekomst te redden.

De aanval is de beste verdediging, moet Elio Di Rupo hebben gedacht. De voorzitter van de veelgeplaagde Parti Socialiste probeert het tij te keren met een lijvig boek met een strijdbare titel. Nouvelles Conquêtes schetst de contouren van een vernieuwde PS, een operatie waaraan de auteur zijn politieke lot verbindt.

‘Het is een poging om de partij opnieuw links te verankeren’, zegt David Coppi, politiek journalist bij Le Soir. ‘Die oefening is niet zo ongewoon. Overal in Europa zoeken socialistische partijen een nieuwe plek in het politieke landschap. Het voorbeeld van de Franse PS heeft druk op de ketel gezet. Voor Di Rupo komen daar de schandalen binnen de Luikse en de Brusselse PS bovenop, met als voorlopig orgelpunt het uitsluiten van de PS uit de Waalse regering’.

Slaagt hij er tegen het ideologisch congres niet in een nieuw elan voor zijn partij te vinden, dan gaat zijn positie echt wankelen

David Coppi: Di Rupo pleit voor een pakket onvervalst linkse maatregelen, zoals de vierdaagse werkweek, het fiscaal optellen van inkomsten uit arbeid en kapitaal, het verhogen van werkloosheidsuitkeringen en het belasten van grote vermogens. Daarnaast breekt hij een lans voor ecosocialisme. Maar een revolutie? Dit is geen Nieuw Links zoals dat van Mélenchon in Frankrijk. Di Rupo kleurt netjes binnen de lijnen van de sociaal-democratie. Het verschil met de PTB blijft erg duidelijk en dat is een weloverwogen keuze. De PS probeert de PTB de wind uit de zeilen te halen zonder het verwijt te krijgen dat ze de communisten achterna lopen.

Di Rupo is al twintig jaar de patron van de PS. Hoe geloofwaardig is hij als vernieuwer?

Coppi: Ik zie daar geen probleem. Di Rupo heeft tonnen ervaring en is nog altijd erg populair bij de basis. Als voorzitter is het ook zijn verantwoordelijkheid om de partij uit het slop te halen. Perfect legitiem, het zijn tenslotte de leden die op het ideologisch congres in november het laatste woord krijgen over de inhoudelijke bijsturing.

Zou hij niet beter plaats ruimen voor Paul Magnette? Die dreigt stilaan de prins Charles van de Waalse politiek te worden: de eeuwige troonopvolger.

Coppi: Niemand twijfelt eraan dat Magnette de toekomst van de PS belichaamt, maar in deze fase blijft Di Rupo aan zet. Toegegeven, het worden cruciale weken voor zijn politieke toekomst. Als hij er tegen het ideologisch congres niet in slaagt zijn Chantier des idées te realiseren en een nieuw elan voor zijn partij te vinden, dan zal zijn positie echt gaan wankelen.

Is er dan geen rivaliteit?

Coppi: Er wordt veel gespeculeerd, maar ik zou de verdeeldheid binnen de PS niet overdrijven. De maatregelen van de Chantier des idées die Di Rupo in zijn boek uitwerkt? Magnette zou ze niet anders hebben geformuleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content