Caroline Gennez zat als SP.A-voorzitster mee aan de onderhandelingstafel, tot Bruno Tobback haar opvolgde op 18 september. Ze zegt op de VRT-radio de onderhandelingen niet te missen: "Ik ben volledig uitgerust nu. Ik hoop wel dat het vooruit gaat, want het is hoog tijd."

Gennez werd gevraag antwoord te geven of de blokkering aan de persoonlijkheid van formateur Elio Di rupo ligt, of aan zijn partij, de PS? "De aanpak van Di Rupo, als een gentleman pas een stap zetten als iedereen mee is, heeft gewerkt voor het communautaire luik. Het ging traag, maar we zijn geland. Vergeet niet dat de PS demandeur de rien was, en we nu de grootste staatshervorming ooit hebben."

Maar toch zegt ze, "denk ik ook: 'man man man, dit heeft lang genoeg geduurd. Doe voort!'". En ze zegt ook volledig achter haar voorzitter, Bruno Tobback, te staan die zei dat de PS zich niet gedraagt als een partij die de premier moet leveren en de Open VLD niet als partij die in een regering moet. "Di Rupo moet zeggen dat het gedaan is met de speeltijd."

Gennez: 'PS en Open VLD staan aan de uiterste kanten van het peloton'

Heeft het getalm van Di Rupo niet ook te maken met angst? Voor zijn achterban, of om echt de kar te gaan trekken? "De PS is altijd tweede in lijn geweest. Als een van de twee partijen die het in België altijd voor het zeggen hadden, stond ze achter die andere leidende partij: de CD&V. Nu zelf de kar trekken en het compromis moeten vormen, is een andere zaak."

Gennez ziet aan de onderhandelingstafel een "middenpeloton", gevormd door de MR, de CD&V en het CDH en haar eigen SP.A. "De Open VLD staat heel ver van dat peloton, net zoals de PS, aan de andere kant dan." Nu is het de zaak voor een van die beide partijen, analyseert Gennez, om de eerste stap te zetten: "Wie dat doet, isoleert de ander."

Gennez: 'Di Rupo kan het'

Gennez denkt niet dat Di Rupo vervangen moet worden, zoals geopperd wordt. De namen van Laurette Onkelinkx en Philippe Moreaux, werden gesuggereerd, onder andere door Rik Van Cauwelaert. "Hij kan het wel. Maar je moet begrijpen dat het voor hem onbegrijpelijk is dat er mensen zijn die spelen met de welvaart van dit land. Dat komt door zijn achtergrond. Dit land heeft hem alle kansen gegeven. Ook hij wil besparen, maar het is logisch dat hij op zijn achterste poten gaat staan als de liberalen zeggen dat het niet uitmaakt waar gesneden wordt."

En hoe voelt Di Rupi zich eigenlijk bij zijn formateurschap? "Heel ongeduldig, zoals iedereen in dit land. Hij probeert de liberalen, met die twee jonge voorzitters (Alexander De Croo voor Open VLD en Charles Michel van de MR, red.), bij de les te houden. Maar hij heeft minstens evenveel werk met mijn goede vriendin Laurette Onkelinkx." Als de PS en de Open VLD naar het "rationele middenveld" kunnen komen, meent Gennez, "dan is het varkentje in twee dagen gewassen." (SD)

Caroline Gennez zat als SP.A-voorzitster mee aan de onderhandelingstafel, tot Bruno Tobback haar opvolgde op 18 september. Ze zegt op de VRT-radio de onderhandelingen niet te missen: "Ik ben volledig uitgerust nu. Ik hoop wel dat het vooruit gaat, want het is hoog tijd." Gennez werd gevraag antwoord te geven of de blokkering aan de persoonlijkheid van formateur Elio Di rupo ligt, of aan zijn partij, de PS? "De aanpak van Di Rupo, als een gentleman pas een stap zetten als iedereen mee is, heeft gewerkt voor het communautaire luik. Het ging traag, maar we zijn geland. Vergeet niet dat de PS demandeur de rien was, en we nu de grootste staatshervorming ooit hebben." Maar toch zegt ze, "denk ik ook: 'man man man, dit heeft lang genoeg geduurd. Doe voort!'". En ze zegt ook volledig achter haar voorzitter, Bruno Tobback, te staan die zei dat de PS zich niet gedraagt als een partij die de premier moet leveren en de Open VLD niet als partij die in een regering moet. "Di Rupo moet zeggen dat het gedaan is met de speeltijd."Gennez: 'PS en Open VLD staan aan de uiterste kanten van het peloton'Heeft het getalm van Di Rupo niet ook te maken met angst? Voor zijn achterban, of om echt de kar te gaan trekken? "De PS is altijd tweede in lijn geweest. Als een van de twee partijen die het in België altijd voor het zeggen hadden, stond ze achter die andere leidende partij: de CD&V. Nu zelf de kar trekken en het compromis moeten vormen, is een andere zaak."Gennez ziet aan de onderhandelingstafel een "middenpeloton", gevormd door de MR, de CD&V en het CDH en haar eigen SP.A. "De Open VLD staat heel ver van dat peloton, net zoals de PS, aan de andere kant dan." Nu is het de zaak voor een van die beide partijen, analyseert Gennez, om de eerste stap te zetten: "Wie dat doet, isoleert de ander."Gennez: 'Di Rupo kan het'Gennez denkt niet dat Di Rupo vervangen moet worden, zoals geopperd wordt. De namen van Laurette Onkelinkx en Philippe Moreaux, werden gesuggereerd, onder andere door Rik Van Cauwelaert. "Hij kan het wel. Maar je moet begrijpen dat het voor hem onbegrijpelijk is dat er mensen zijn die spelen met de welvaart van dit land. Dat komt door zijn achtergrond. Dit land heeft hem alle kansen gegeven. Ook hij wil besparen, maar het is logisch dat hij op zijn achterste poten gaat staan als de liberalen zeggen dat het niet uitmaakt waar gesneden wordt."En hoe voelt Di Rupi zich eigenlijk bij zijn formateurschap? "Heel ongeduldig, zoals iedereen in dit land. Hij probeert de liberalen, met die twee jonge voorzitters (Alexander De Croo voor Open VLD en Charles Michel van de MR, red.), bij de les te houden. Maar hij heeft minstens evenveel werk met mijn goede vriendin Laurette Onkelinkx." Als de PS en de Open VLD naar het "rationele middenveld" kunnen komen, meent Gennez, "dan is het varkentje in twee dagen gewassen." (SD)