Na behoorlijk lang conclaaf, werden de ministers van het kernkabinet het midden in de nacht eens over de begrotingscontrole. "We hebben al eerder inspanningen moeten leveren, tot 18 miljard euro. Toch was deze controleronde geen gemakkelijke inspanning", stelde Elio Di Rupo (PS).

Enkel rokende burgers worden getroffen

Toch maakt Di Rupo zich sterk dat de regering erin geslaagd is om tot een evenwichtig akkoord te komen dat de burgers -op uitzondering van de rokers- niet treft. "De overheid zal immers vooral bij zichzelf besparen", meende de eerste minister. De primaire uitgaven van de overheid dalen met 249 miljoen, terwijl de sociale zekerheid inspanningen tot 274 miljoen euro zal leveren.

De federale topministers raakten het vrijdagnacht eens over een reeks ingrepen om de begroting voor 2013 op de rails te houden. In totaal moest zo'n 1,5 miljard gevonden worden. De regering maakt zich sterk dat dit gelukt is met structurele maatregelen, zoals Europa eiste. In ruil mocht het nominale tekort hoger stranden dan 2,15 procent. Uiteindelijk werd het 2,40.

"Dit was maar een controle"

Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is opgelucht met het akkoord. Hij maakte duidelijk dat er geen nieuwe belastingen staan aan te komen, enkel bepaalde verhogingen. "En dat zijn allemaal slimme fiscale ingrepen." De regering meent alvast de koopkracht en het economisch weefsel te beschermen en kmo's kansen te bieden.

Al stijgen toch wat fiscale inkomsten, met ongeveer 364 miljoen euro. De btw op bedrijfswagens valt 115 miljoen euro beter uit. Geens hoopt alvast dat de structurele maatregelen voor meer trouw bij investeerders zullen zorgen. "We kondigen ze nu ook al aan, opdat ze vermeden kunnen worden."

Structurele ingrepen in pensioenen of werkloosheidsuitkeringen kwamen er niet. "Maar je mag niet vergeten dat dit maar een begrotingscontrole was", besloot Geens. (Belga/EA)

Na behoorlijk lang conclaaf, werden de ministers van het kernkabinet het midden in de nacht eens over de begrotingscontrole. "We hebben al eerder inspanningen moeten leveren, tot 18 miljard euro. Toch was deze controleronde geen gemakkelijke inspanning", stelde Elio Di Rupo (PS). Enkel rokende burgers worden getroffen Toch maakt Di Rupo zich sterk dat de regering erin geslaagd is om tot een evenwichtig akkoord te komen dat de burgers -op uitzondering van de rokers- niet treft. "De overheid zal immers vooral bij zichzelf besparen", meende de eerste minister. De primaire uitgaven van de overheid dalen met 249 miljoen, terwijl de sociale zekerheid inspanningen tot 274 miljoen euro zal leveren. De federale topministers raakten het vrijdagnacht eens over een reeks ingrepen om de begroting voor 2013 op de rails te houden. In totaal moest zo'n 1,5 miljard gevonden worden. De regering maakt zich sterk dat dit gelukt is met structurele maatregelen, zoals Europa eiste. In ruil mocht het nominale tekort hoger stranden dan 2,15 procent. Uiteindelijk werd het 2,40. "Dit was maar een controle" Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is opgelucht met het akkoord. Hij maakte duidelijk dat er geen nieuwe belastingen staan aan te komen, enkel bepaalde verhogingen. "En dat zijn allemaal slimme fiscale ingrepen." De regering meent alvast de koopkracht en het economisch weefsel te beschermen en kmo's kansen te bieden. Al stijgen toch wat fiscale inkomsten, met ongeveer 364 miljoen euro. De btw op bedrijfswagens valt 115 miljoen euro beter uit. Geens hoopt alvast dat de structurele maatregelen voor meer trouw bij investeerders zullen zorgen. "We kondigen ze nu ook al aan, opdat ze vermeden kunnen worden." Structurele ingrepen in pensioenen of werkloosheidsuitkeringen kwamen er niet. "Maar je mag niet vergeten dat dit maar een begrotingscontrole was", besloot Geens. (Belga/EA)