Haalt de begroting van Di Rupo de deadline van Europa?

Rik Van Cauwelaert: Wie beweert dat hij tegen eind deze week een sanering van 11,3 miljard euro kan doorvoeren om het tekort op de begroting 2012 tot 2,8 procent te reduceren, is een farceur. Zo'n ingreep kan alleen door een coalitie van partijen die elkaar blind vertrouwen. Binnen de groep die nu rond de onderhandelingstafel zit, is het vertrouwen volledig zoek. Het valt dus te vrezen dat formateur Elio Di Rupo nog eens een dramatisch moment zal inlassen, in een poging om alsnog zijn vloedgolf aan nieuwe belastingen door de strot van zijn gesprekspartners te rammen.

Waarom duurt het opstellen van de begroting zolang? Rik Van Cauwelaert: Omdat formateur Elio Di Rupo onbekwaam is. Niemand durft dat luidop te zeggen. Maar alle onderhandelaars zijn het daarover eens. Zelfs in de PS groeit de twijfel met de dag. Voorlopig wordt zijn onbekwaamheid gemaskeerd door de kwaliteit van de studiedienst van de PS die de formateur dagelijks voorziet van nieuwe steekkaarten met daarop de gekozen marsrichting.

Tot nog toe heeft Di Rupo akkoorden kunnen sluiten op de rekening van anderen. De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde werd betaald door de MR die er het kartel met FDF bij inschoot. De nieuwe financieringswet komt er op rekening van de Vlamingen. Nu hij zelf zijn nek moet uitsteken om tot grote economische en sociale hervormingen te komen, wordt Di Rupo door faalangst geplaagd en klampt hij zich vast aan de PS-standpunten.

Wanneer hebben we een regering?

Rik Van Cauwelaert: Onlangs kreeg ik vanuit de onderhandelingen het signaal: geen regering voor kerstmis. Als dat zo is, dan is het nauwelijks nog de moeite om een nieuwe regering op de sporen te zetten. Want die belandt meteen in een pre-electorale sfeer, in oktober 2012 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Waarna we haast ongemerkt overgaan in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2014. Het zal een sterkere premier moeten zijn dan de David Copperfield-achtige Elio Di Rupo.

Haalt de begroting van Di Rupo de deadline van Europa?Rik Van Cauwelaert: Wie beweert dat hij tegen eind deze week een sanering van 11,3 miljard euro kan doorvoeren om het tekort op de begroting 2012 tot 2,8 procent te reduceren, is een farceur. Zo'n ingreep kan alleen door een coalitie van partijen die elkaar blind vertrouwen. Binnen de groep die nu rond de onderhandelingstafel zit, is het vertrouwen volledig zoek. Het valt dus te vrezen dat formateur Elio Di Rupo nog eens een dramatisch moment zal inlassen, in een poging om alsnog zijn vloedgolf aan nieuwe belastingen door de strot van zijn gesprekspartners te rammen. Waarom duurt het opstellen van de begroting zolang? Rik Van Cauwelaert: Omdat formateur Elio Di Rupo onbekwaam is. Niemand durft dat luidop te zeggen. Maar alle onderhandelaars zijn het daarover eens. Zelfs in de PS groeit de twijfel met de dag. Voorlopig wordt zijn onbekwaamheid gemaskeerd door de kwaliteit van de studiedienst van de PS die de formateur dagelijks voorziet van nieuwe steekkaarten met daarop de gekozen marsrichting. Tot nog toe heeft Di Rupo akkoorden kunnen sluiten op de rekening van anderen. De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde werd betaald door de MR die er het kartel met FDF bij inschoot. De nieuwe financieringswet komt er op rekening van de Vlamingen. Nu hij zelf zijn nek moet uitsteken om tot grote economische en sociale hervormingen te komen, wordt Di Rupo door faalangst geplaagd en klampt hij zich vast aan de PS-standpunten. Wanneer hebben we een regering? Rik Van Cauwelaert: Onlangs kreeg ik vanuit de onderhandelingen het signaal: geen regering voor kerstmis. Als dat zo is, dan is het nauwelijks nog de moeite om een nieuwe regering op de sporen te zetten. Want die belandt meteen in een pre-electorale sfeer, in oktober 2012 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Waarna we haast ongemerkt overgaan in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2014. Het zal een sterkere premier moeten zijn dan de David Copperfield-achtige Elio Di Rupo.