Vlaams parlementslid voor CD&V Eric Van Rompuy haalt op zijn website zwaar uit naar formateur Elio Di Rupo, die volgens hem nog steeds niet bewezen heeft "dat hij een premier is die dit land door de economische crisis kan leiden".

Tegelijk roept Van Rompuy ook zijn eigen voorzitter Wouter Beke op om te voorkomen dat CD&V opnieuw in een "machteloze regering" terechtkomt.

Van Rompuy is erg streng voor de kopstukken van de andere partijen, die ondanks de crisis en de hete adem van de financiële markten weer "schaamteloos hun ideologische mantra's staan te citeren". De CD&V'er neemt echter vooral formateur Di Rupo zelf in het vizier. Die blijft volgens hem "een gevangene van de linkse vakbond die van geen fundamentele economische hervormingen of saneringen wil weten".

Slaagt de formateur er niet in "boven zijn partij uit te stijgen en aan taboes te raken", dan zal ons land volgens Van Rompuy vroeg of laat misschien ook "op zoek moeten naar een Mario Monti of een Lucas Papademos", de Italiaanse en Griekse "crisismanagers".

"'Di Rupo ontgoochelt', dat hoor ik dagelijks binnen CD&V en ook daarbuiten. 'Kan hij het wel?'", schrijft Van Rompuy. Opvallend is dat de CD&V'er meteen ook zijn voorzitter waarschuwt om niet toe te treden tot een machteloze regering.

Komt er geen duidelijk perspectief op duurzame oplossingen, dan "wordt er best niet aan begonnen", stelt Van Rompuy, hamerend op de "enorme risico's" die CD&V neemt "door in deze crisistijden verantwoordelijkheden te blijven opnemen". Vertrekt de nieuwe regering met "halfslachtige maatregelen en zonder structureel saneringsplan", dan is ze gedoemd om roemloos ten onder te gaan aan zware interne twisten, besluit hij. (Belga/INM)

Vlaams parlementslid voor CD&V Eric Van Rompuy haalt op zijn website zwaar uit naar formateur Elio Di Rupo, die volgens hem nog steeds niet bewezen heeft "dat hij een premier is die dit land door de economische crisis kan leiden". Tegelijk roept Van Rompuy ook zijn eigen voorzitter Wouter Beke op om te voorkomen dat CD&V opnieuw in een "machteloze regering" terechtkomt. Van Rompuy is erg streng voor de kopstukken van de andere partijen, die ondanks de crisis en de hete adem van de financiële markten weer "schaamteloos hun ideologische mantra's staan te citeren". De CD&V'er neemt echter vooral formateur Di Rupo zelf in het vizier. Die blijft volgens hem "een gevangene van de linkse vakbond die van geen fundamentele economische hervormingen of saneringen wil weten". Slaagt de formateur er niet in "boven zijn partij uit te stijgen en aan taboes te raken", dan zal ons land volgens Van Rompuy vroeg of laat misschien ook "op zoek moeten naar een Mario Monti of een Lucas Papademos", de Italiaanse en Griekse "crisismanagers". "'Di Rupo ontgoochelt', dat hoor ik dagelijks binnen CD&V en ook daarbuiten. 'Kan hij het wel?'", schrijft Van Rompuy. Opvallend is dat de CD&V'er meteen ook zijn voorzitter waarschuwt om niet toe te treden tot een machteloze regering. Komt er geen duidelijk perspectief op duurzame oplossingen, dan "wordt er best niet aan begonnen", stelt Van Rompuy, hamerend op de "enorme risico's" die CD&V neemt "door in deze crisistijden verantwoordelijkheden te blijven opnemen". Vertrekt de nieuwe regering met "halfslachtige maatregelen en zonder structureel saneringsplan", dan is ze gedoemd om roemloos ten onder te gaan aan zware interne twisten, besluit hij. (Belga/INM)