De federale regering heeft de begrotingscontrole 2013 afgerond. Het monitoringcomité had een inspanning van 206 miljoen euro naar voren geschoven om het budget voor dit jaar op de rails te houden. De ploeg-Di Rupo klaarde de klus zonder een beroep te moeten doen op bijzondere ingrepen en behoudt een buffer van 230 miljoen euro, zo bleek na afloop van de ministerraad.

Begrotingstekort op 2,5 procent van bbp houden

De doelstelling blijft om het begrotingstekort in Entiteit I (het federaal niveau en de sociale zekerheid) terug te dringen tot 2,5 procent van het bbp en het structurele saldo met 1 procent te verbeteren. De ambitie is om uit de Europese buitensporige schuldprocedure te geraken.

Begrotingsaanpassing van 218 miljoen euro

De regering realiseerde tijdens deze controle een begrotingsaanpassing van 218 miljoen euro. Dat bedrag is afkomstig van twee technische correcties op het verslag van het monitoringcomité. Zo kreeg de regering groen licht van het Instituut voor de Nationale Rekeningen om een dividend van 75 miljoen euro van Royal Park Investments (de verkochte restbank van Fortis) in de begroting in te schrijven. Ook kwam er een hogere storting van 14,8 miljoen euro vanuit het Muntfonds.

Daarnaast boekte het Riziv een minderuitgave van 84 miljoen euro die nog in de cijfers van het monitoringcomité was verrekend, en besliste de regering 45 miljoen euro te blokkeren op de interdepartementele provisies voor 2013 en 2014. Sinds de opmaak van de begroting voor dit jaar in november 2012 werden volgens minister van Begroting Olivier Chastel(MR) al voor 5,8 miljard euro voor Entiteit I genomen.

De details van het begrotingshuiswerk worden aan de Europese Commissie meegedeeld. In december komt het monitoringcomité met een laatste rapport over 2013. (Belga)

De federale regering heeft de begrotingscontrole 2013 afgerond. Het monitoringcomité had een inspanning van 206 miljoen euro naar voren geschoven om het budget voor dit jaar op de rails te houden. De ploeg-Di Rupo klaarde de klus zonder een beroep te moeten doen op bijzondere ingrepen en behoudt een buffer van 230 miljoen euro, zo bleek na afloop van de ministerraad.De doelstelling blijft om het begrotingstekort in Entiteit I (het federaal niveau en de sociale zekerheid) terug te dringen tot 2,5 procent van het bbp en het structurele saldo met 1 procent te verbeteren. De ambitie is om uit de Europese buitensporige schuldprocedure te geraken.De regering realiseerde tijdens deze controle een begrotingsaanpassing van 218 miljoen euro. Dat bedrag is afkomstig van twee technische correcties op het verslag van het monitoringcomité. Zo kreeg de regering groen licht van het Instituut voor de Nationale Rekeningen om een dividend van 75 miljoen euro van Royal Park Investments (de verkochte restbank van Fortis) in de begroting in te schrijven. Ook kwam er een hogere storting van 14,8 miljoen euro vanuit het Muntfonds.Daarnaast boekte het Riziv een minderuitgave van 84 miljoen euro die nog in de cijfers van het monitoringcomité was verrekend, en besliste de regering 45 miljoen euro te blokkeren op de interdepartementele provisies voor 2013 en 2014. Sinds de opmaak van de begroting voor dit jaar in november 2012 werden volgens minister van Begroting Olivier Chastel(MR) al voor 5,8 miljard euro voor Entiteit I genomen.De details van het begrotingshuiswerk worden aan de Europese Commissie meegedeeld. In december komt het monitoringcomité met een laatste rapport over 2013. (Belga)