Het versterkt Europees toezicht op de begrotingen van de EU-lidstaten treedt in werking. Bevoegd Europees commissaris Olli Rehn, die in november nog vijf landen - waaronder België - waarschuwde dat ze hun tekorten sneller moeten afbouwen, maakte dat officieel bekend.

Ook al zwoer Rehn eerder om "vanaf dag één" de nieuwe wetgeving toe te passen, luidde het nu dat het nog te vroeg is om te zeggen of België en de vier andere landen ondertussen genoeg gedaan hebben om hun tekort af te bouwen. De nieuwe regels maken het mogelijk dat landen die hun schulden niet volgens een afgesproken traject afbouwen, gesanctioneerd worden.

Voor België zou de sanctie een jaarlijks terugkerende boete van 700 miljoen euro zijn, of 0,2 procent van het bbp. Het begrotingsakkoord dat de nieuwe regeringspartijen twee weken geleden afsloten, voorziet in een begrotingstekort van 2,8 procent in 2012, om tegen 2015 een begroting in evenwicht te bekomen. "Of de stappen die gezet zijn voldoende zijn (om de vooropgestelde doelen te halen), zullen we begin januari definitief weten", zei Rehn over de vijf landen die hij een waarschuwing stuurde: België, Cyprus, Hongarije, Malta en Polen. Op geen enkel land ging hij dieper in.

Rehn en premier Di Rupo zullen elkaar vandaag nog in het Berlaymont-gebouw spreken. De premier zal de Europees commissaris toelichting geven bij de inhoud van de begroting. (Belga/INM)

Het versterkt Europees toezicht op de begrotingen van de EU-lidstaten treedt in werking. Bevoegd Europees commissaris Olli Rehn, die in november nog vijf landen - waaronder België - waarschuwde dat ze hun tekorten sneller moeten afbouwen, maakte dat officieel bekend. Ook al zwoer Rehn eerder om "vanaf dag één" de nieuwe wetgeving toe te passen, luidde het nu dat het nog te vroeg is om te zeggen of België en de vier andere landen ondertussen genoeg gedaan hebben om hun tekort af te bouwen. De nieuwe regels maken het mogelijk dat landen die hun schulden niet volgens een afgesproken traject afbouwen, gesanctioneerd worden. Voor België zou de sanctie een jaarlijks terugkerende boete van 700 miljoen euro zijn, of 0,2 procent van het bbp. Het begrotingsakkoord dat de nieuwe regeringspartijen twee weken geleden afsloten, voorziet in een begrotingstekort van 2,8 procent in 2012, om tegen 2015 een begroting in evenwicht te bekomen. "Of de stappen die gezet zijn voldoende zijn (om de vooropgestelde doelen te halen), zullen we begin januari definitief weten", zei Rehn over de vijf landen die hij een waarschuwing stuurde: België, Cyprus, Hongarije, Malta en Polen. Op geen enkel land ging hij dieper in. Rehn en premier Di Rupo zullen elkaar vandaag nog in het Berlaymont-gebouw spreken. De premier zal de Europees commissaris toelichting geven bij de inhoud van de begroting. (Belga/INM)