PS-voorzitter Elio Di Rupo zou donderdag op een vergadering met de Franstalige partijen het compromisvoorstel over fiscale autonomie van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) hebben afgeschoten. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

Van een 'misverstand' tussen Elio Di Rupo en Wouter Beke zou er dus weinig sprake zijn volgens de krant, die donderdag over de vergadering van de Franstalige partijen bericht.

"Misverstand"

Beke zat woensdag voor het eerst sinds 10 dagen rond de tafel met N-VA-voorzitter Bart De Wever en Di Rupo. Hij pakte uit met een nieuw voorstel om te komen tot meer fiscale autonomie voor de regio's.

Meer concreet stelde Beke voor om te werken met op- en afcentiemen, maar ruimer geïnterpreteerd dan nu. Het voorstel Beke werd dinsdag uitgewerkt door een werkgroep waarin ook de PS-experten zaten. Zij gingen toen akkoord. Maar woensdag veegde Di Rupo het voorstel Beke van tafel als "één groot misverstand". Daarop volgde naar verluidt een hoogoplopende ruzie tussen Beke en Di Rupo.

"Non"

Donderdag koppelde Di Rupo terug naar de Franstalige partijen, schrijft De Tijd. Daarbij deed hij uit de doeken hoe het voorstel van Beke wel handig verpakt was als een opcentiemenmodel, maar uiteindelijk een radicaal Vlaams voorstel was, dat even ver ging als een split-ratemodel (waarbij de deelstaten en de federale staat elk hun eigen tarief zouden kunnen hanteren in de personenbelasting). De conclusie van de Franstaligen was volgens de krant duidelijk: 'non'.

Maar dat was donderdagavond niet wat Di Rupo zelf aan Beke vertelde, aldus nog De Tijd, toen ze beiden opnieuw met technici samenzaten om 'de misverstanden' over het opcentiemenvoorstel uit te klaren.

De vraag is hoe lang Di Rupo het nog zal rekken, alvorens tegenover Beke duidelijk te maken dat het voor de Franstalige partijen toch 'non' is. (SF/KVDA)

PS-voorzitter Elio Di Rupo zou donderdag op een vergadering met de Franstalige partijen het compromisvoorstel over fiscale autonomie van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) hebben afgeschoten. Dat schrijft De Tijd vrijdag. Van een 'misverstand' tussen Elio Di Rupo en Wouter Beke zou er dus weinig sprake zijn volgens de krant, die donderdag over de vergadering van de Franstalige partijen bericht. "Misverstand" Beke zat woensdag voor het eerst sinds 10 dagen rond de tafel met N-VA-voorzitter Bart De Wever en Di Rupo. Hij pakte uit met een nieuw voorstel om te komen tot meer fiscale autonomie voor de regio's. Meer concreet stelde Beke voor om te werken met op- en afcentiemen, maar ruimer geïnterpreteerd dan nu. Het voorstel Beke werd dinsdag uitgewerkt door een werkgroep waarin ook de PS-experten zaten. Zij gingen toen akkoord. Maar woensdag veegde Di Rupo het voorstel Beke van tafel als "één groot misverstand". Daarop volgde naar verluidt een hoogoplopende ruzie tussen Beke en Di Rupo. "Non" Donderdag koppelde Di Rupo terug naar de Franstalige partijen, schrijft De Tijd. Daarbij deed hij uit de doeken hoe het voorstel van Beke wel handig verpakt was als een opcentiemenmodel, maar uiteindelijk een radicaal Vlaams voorstel was, dat even ver ging als een split-ratemodel (waarbij de deelstaten en de federale staat elk hun eigen tarief zouden kunnen hanteren in de personenbelasting). De conclusie van de Franstaligen was volgens de krant duidelijk: 'non'. Maar dat was donderdagavond niet wat Di Rupo zelf aan Beke vertelde, aldus nog De Tijd, toen ze beiden opnieuw met technici samenzaten om 'de misverstanden' over het opcentiemenvoorstel uit te klaren. De vraag is hoe lang Di Rupo het nog zal rekken, alvorens tegenover Beke duidelijk te maken dat het voor de Franstalige partijen toch 'non' is. (SF/KVDA)