Het akkoord over de begrotingscontrole 2013 en opmaak voor 2014, was in de Kamer aanleiding voor een woordenwisseling tussen premier Elio Di Rupo en Steven Vandeput (N-VA).

Zondagnacht bereikte de federale regering een akkoord over de zoektocht naar 524 miljoen euro die nodig is om de begroting voor dit jaar op de sporen te houden, plus een buffer van 226 miljoen euro, en over 2,4 miljard euro voor het budget van volgend jaar. Het akkoord was aanleiding voor de oppositie om haar kritiek van maandag in grote lijnen te herhalen.

Vandeput verweet de regering opnieuw de spaarders, de werkende burger en ondernemer te viseren. "Dat is waar", repliceerde Di Rupo. "We verhogen de lasten op arbeid niet, we raken niet aan de spaarboekjes en we verlagen de loonlasten voor de kmo's".

'Uw discours is hoe langer hoe minder geloofwaardig' De premier wilde de puntjes op de i zetten: "Als de Europese Commissie België in gebreke stelt, dan geldt dat voor alle overheden. Elke regering draagt een deel van de verantwoordelijkheid". Aan N-VA vroeg Di Rupo naar het beleid van de Vlaamse regering te kijken, waar N-VA deel van uitmaakt. "Geen enkele regering voert een beleid zonder extra inkomsten en enkel op basis van besparingen. Uw discours is hoe langer hoe minder geloofwaardig".

Vandeput herinnerde er, niet voor het eerst, aan dat de Vlaamse regering voor het derde jaar op rij met een begroting in evenwicht afsluit. Hij zei ook niet gerustgesteld te zijn door de uitleg van de premier.

Bij een vorige begrotingscontrole verklaarde "een vicepremier" dat er geen minimumbelasting voor ondernemingen, geen belasting op intercommunales en geen btw voor advocaten kwam, terwijl die er nu wel komen, sneerde Vandeput. Hij vreest dat zaken die nu niet in het akkoord zitten, bij een volgend conclaaf wel groen licht zullen krijgen. (Belga/TE)

Het akkoord over de begrotingscontrole 2013 en opmaak voor 2014, was in de Kamer aanleiding voor een woordenwisseling tussen premier Elio Di Rupo en Steven Vandeput (N-VA). Zondagnacht bereikte de federale regering een akkoord over de zoektocht naar 524 miljoen euro die nodig is om de begroting voor dit jaar op de sporen te houden, plus een buffer van 226 miljoen euro, en over 2,4 miljard euro voor het budget van volgend jaar. Het akkoord was aanleiding voor de oppositie om haar kritiek van maandag in grote lijnen te herhalen. Vandeput verweet de regering opnieuw de spaarders, de werkende burger en ondernemer te viseren. "Dat is waar", repliceerde Di Rupo. "We verhogen de lasten op arbeid niet, we raken niet aan de spaarboekjes en we verlagen de loonlasten voor de kmo's". 'Uw discours is hoe langer hoe minder geloofwaardig' De premier wilde de puntjes op de i zetten: "Als de Europese Commissie België in gebreke stelt, dan geldt dat voor alle overheden. Elke regering draagt een deel van de verantwoordelijkheid". Aan N-VA vroeg Di Rupo naar het beleid van de Vlaamse regering te kijken, waar N-VA deel van uitmaakt. "Geen enkele regering voert een beleid zonder extra inkomsten en enkel op basis van besparingen. Uw discours is hoe langer hoe minder geloofwaardig". Vandeput herinnerde er, niet voor het eerst, aan dat de Vlaamse regering voor het derde jaar op rij met een begroting in evenwicht afsluit. Hij zei ook niet gerustgesteld te zijn door de uitleg van de premier. Bij een vorige begrotingscontrole verklaarde "een vicepremier" dat er geen minimumbelasting voor ondernemingen, geen belasting op intercommunales en geen btw voor advocaten kwam, terwijl die er nu wel komen, sneerde Vandeput. Hij vreest dat zaken die nu niet in het akkoord zitten, bij een volgend conclaaf wel groen licht zullen krijgen. (Belga/TE)