De federale regering hoopt om tegen 31 december de schuldgraad van ons land tot onder de 100 procent van het bbp terug te dringen, zoals afgesproken met Europa. Toch sluit premier Elio Di Rupo niet uit dat op die operatie enige vertraging zal zitten.

"Indien het niet voor 31 december lukt, gaan we aan de Europese Commissie uitleggen dat het niet op twee maanden aankomt, op voorwaarde dat we een aanvaardbaar schuldniveau kunnen bewerkstelligen", zei hij na afloop van de ministerraad, in de opgefriste perszaal van de Wetstraat 16.

De federale regering ontvangt in de loop van de namiddag het nieuw rapport van het monitoringcomité waarop de ministers zich de komende weken zullen baseren voor hun begrotingswerkzaamheden. Deze namiddag komen al werkgroepen bijeen, terwijl de gesprekken op politiek niveau maandagnamiddag uit de startblokken schieten.

Deadlines voor Europa

Di Rupo herhaalde de twee "onvermijdelijke" deadlines voor Europa: 21 september voor de begroting 2013 en 15 oktober voor de begroting 2014. Ondertussen heeft de premier ook de ambitie om de eerder uitgewerkte relancestrategie te "versterken".

Bedoeling is om in overleg met de gewesten en de sociale partners tewerk te gaan. De premier en Vlaams minister-president Kris Peeters brachten de voorbije dagen allebei een bezoek aan China. "We hebben elkaar gekruist en hebben al eens van gedachten gewisseld", luidde het.

Verschillende ideeën

De eerste minister verzekerde ook dat het de wil is van de regering om te proberen de overheidsschuld terug te dringen tot minder dan 100 procent van het bbp. Vicepremier Didier Reynders (MR) suggereerde eerder het meerderheidsaandeel in bpost en Belgacom af te bouwen om zo de schuldgraad te helpen dalen, maar ving met dat voorstel bot bij de socialisten.

"We hebben verschillende ideëen", stelde de premier, zonder op details in te gaan. Wel moet het om ingrepen gaan "die zin hebben en die opbrengen".

Aanvaardbaar schuldniveau

Di Rupo houdt er blijkbaar rekening mee dat de operatie niet afgerond zal zijn voor 31 december. "Als het niet lukt voor 31 december, dan zullen aan de Europese Commissie uitleggen dat het niet op twee maanden aankomt, op voorwaarde dat we een aanvaardbaar schuldniveau kunnen bewerkstelligen", stelde de premier.

In enkele kranten zegt Begrotingsminister Olivier Chastel dat de regering, volgens de laatste cijfers waarover hij beschikt, nog op zoek moet naar 1,8 tot 2 miljard euro. Opvallend genoeg vindt de MR-minister dat de regering van de "strategische activa" moet blijven. "Een meederheid in Belgacom houden is voor mij strategisch", dixit Chastel. (Belga/EE)

De federale regering hoopt om tegen 31 december de schuldgraad van ons land tot onder de 100 procent van het bbp terug te dringen, zoals afgesproken met Europa. Toch sluit premier Elio Di Rupo niet uit dat op die operatie enige vertraging zal zitten. "Indien het niet voor 31 december lukt, gaan we aan de Europese Commissie uitleggen dat het niet op twee maanden aankomt, op voorwaarde dat we een aanvaardbaar schuldniveau kunnen bewerkstelligen", zei hij na afloop van de ministerraad, in de opgefriste perszaal van de Wetstraat 16. De federale regering ontvangt in de loop van de namiddag het nieuw rapport van het monitoringcomité waarop de ministers zich de komende weken zullen baseren voor hun begrotingswerkzaamheden. Deze namiddag komen al werkgroepen bijeen, terwijl de gesprekken op politiek niveau maandagnamiddag uit de startblokken schieten.Deadlines voor Europa Di Rupo herhaalde de twee "onvermijdelijke" deadlines voor Europa: 21 september voor de begroting 2013 en 15 oktober voor de begroting 2014. Ondertussen heeft de premier ook de ambitie om de eerder uitgewerkte relancestrategie te "versterken". Bedoeling is om in overleg met de gewesten en de sociale partners tewerk te gaan. De premier en Vlaams minister-president Kris Peeters brachten de voorbije dagen allebei een bezoek aan China. "We hebben elkaar gekruist en hebben al eens van gedachten gewisseld", luidde het.Verschillende ideeën De eerste minister verzekerde ook dat het de wil is van de regering om te proberen de overheidsschuld terug te dringen tot minder dan 100 procent van het bbp. Vicepremier Didier Reynders (MR) suggereerde eerder het meerderheidsaandeel in bpost en Belgacom af te bouwen om zo de schuldgraad te helpen dalen, maar ving met dat voorstel bot bij de socialisten. "We hebben verschillende ideëen", stelde de premier, zonder op details in te gaan. Wel moet het om ingrepen gaan "die zin hebben en die opbrengen". Aanvaardbaar schuldniveauDi Rupo houdt er blijkbaar rekening mee dat de operatie niet afgerond zal zijn voor 31 december. "Als het niet lukt voor 31 december, dan zullen aan de Europese Commissie uitleggen dat het niet op twee maanden aankomt, op voorwaarde dat we een aanvaardbaar schuldniveau kunnen bewerkstelligen", stelde de premier. In enkele kranten zegt Begrotingsminister Olivier Chastel dat de regering, volgens de laatste cijfers waarover hij beschikt, nog op zoek moet naar 1,8 tot 2 miljard euro. Opvallend genoeg vindt de MR-minister dat de regering van de "strategische activa" moet blijven. "Een meederheid in Belgacom houden is voor mij strategisch", dixit Chastel. (Belga/EE)