"Dexia zal de belastingbetaler 3 miljard per jaar kosten, meer dan 10 jaar lang." Dat zegt Bernhard Ardaen in Z-Talk Goossens. Ardaen werkte 20 jaar bij Dexia en zag met lede ogen aan hoe Dexia zichzelf in de vernieling reed. Hij schreef het boek "Tijdbom Dexia" waarin hij het relaas brengt van hoe de bank tot zowat het grootste hefboomfonds ter wereld evolueerde.

Ardaen analyseerde ook de reddingsoperaties, waarin hij in 2008 ook als raadgever werd gesommeerd op het kabinet van Leterme. Wat nu overblijft is volgens hem een tijdbom, die de belastingbetaler bijzonder veel geld zal kosten.

"Als het beleid van Marianni voortgezet wordt, zal Dexia holding 3 miljard verlies per jaar lijden. Voorlopig heeft de holding nog 6 miljard in kas en kan ze dat zelf dragen. Nadien is de factuur voor ons allemaal. " Dat is overigens het meest gunstige scenario, zegt hij. Als Spanje in Griekse toestanden terecht komt, dan zijn de gevolgen voor ons land niet te overzien.

Bernhard Ardaen vertelt in Z-Talk Goossens over de carrière die hij uitbouwde bij Dexia, over de fouten die zijn gemaakt en over de reden waarom Dexia na vier reddingsoperaties structureel verlieslatend is. Maar hij reikt ook een oplossing aan om de tikkende tijdbom te neutraliseren.

Véronique Goossens

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z