Dewinter zal ook de verbeurdverklaring vragen van de inkomsten die Delefortrie zou puren uit zijn pas verschenen boek "Mijn persoonlijke jihad", waarin hij - net als in verschillende media de voorbije dagen - een aantal controversiële uitspraken doet over terreurorganisatie IS. Het Antwerpse parket zegt nog geen weet te hebben van andere, soortgelijke klachten tegen Delefortrie.

Dewinter vindt het naar eigen zeggen niet kunnen dat Delefortrie bij het proces rond Sharia4Belgium "slechts" veroordeeld werd tot 3 jaar cel en een geldboete van 1.000 euro, beide met uitstel.

'De Wever heeft geen vat op Delefortrie'

"Antwerps burgemeester De Wever heeft totaal geen vat op Delefortrie, want hij kon een 'speciaal begeleidingsprogramma' voor teruggekeerde Syriëstrijders gewoon weigeren", zegt hij. "Met behulp van een journalist publiceerde Delefortrie nu een boek, hij werkt bij een bakker in Antwerpen en krijgt een kritiekloos podium in de media."

Uitspraken van Delefortrie waarin hij IS-onthoofdingsvideo's en -folterpraktijken verdedigt, kunnen volgens Dewinter niet door de beugel en zetten aan tot geweld. Het Kamerlid stelt bovendien dat het gerecht Delefortrie bij de strafuitspraak de voorwaarde had moeten opleggen van niet langer openlijk te sympathiseren met IS. Dewinter zegt ook een wetsvoorstel te zullen indienen om dat laatste algemeen strafbaar te maken. (Belga/TE)

Dewinter zal ook de verbeurdverklaring vragen van de inkomsten die Delefortrie zou puren uit zijn pas verschenen boek "Mijn persoonlijke jihad", waarin hij - net als in verschillende media de voorbije dagen - een aantal controversiële uitspraken doet over terreurorganisatie IS. Het Antwerpse parket zegt nog geen weet te hebben van andere, soortgelijke klachten tegen Delefortrie. Dewinter vindt het naar eigen zeggen niet kunnen dat Delefortrie bij het proces rond Sharia4Belgium "slechts" veroordeeld werd tot 3 jaar cel en een geldboete van 1.000 euro, beide met uitstel. "Antwerps burgemeester De Wever heeft totaal geen vat op Delefortrie, want hij kon een 'speciaal begeleidingsprogramma' voor teruggekeerde Syriëstrijders gewoon weigeren", zegt hij. "Met behulp van een journalist publiceerde Delefortrie nu een boek, hij werkt bij een bakker in Antwerpen en krijgt een kritiekloos podium in de media." Uitspraken van Delefortrie waarin hij IS-onthoofdingsvideo's en -folterpraktijken verdedigt, kunnen volgens Dewinter niet door de beugel en zetten aan tot geweld. Het Kamerlid stelt bovendien dat het gerecht Delefortrie bij de strafuitspraak de voorwaarde had moeten opleggen van niet langer openlijk te sympathiseren met IS. Dewinter zegt ook een wetsvoorstel te zullen indienen om dat laatste algemeen strafbaar te maken. (Belga/TE)