Verschillende deurwaarders in Vlaanderen rekenen mensen die hun facturen niet kunnen betalen vaak nog eens exuberant hoge kosten aan. Nochtans is die praktijk onwettig, zo klaagt het Netwerk tegen armoede aan.

Het Brussels Steunpunt Schuldbemiddeling heeft een grootschalig onderzoek gevoerd naar deurwaarders die de wet op de minnelijke invordering aan hun laars lappen. Daaruit blijkt dat tal van deurwaarders die daar actief zijn hoge kosten aanrekenen aan schuldenaars die in financiële moeilijkheden verkeren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om aanmaningskosten, portkosten, inningskosten of dossierkosten. Volgens het Netwerk tegen armoede komt die praktijk ook in Vlaanderen voor. "Het gaat om vier à vijf ondernemingen die wel veel deurwaarders tellen en ook een groot deel van de markt controleren", zegt Peter Heirman van het Netwerk. Hij stelt dat deurwaarders, naast de hoofdsom van de schuld, enkel de wettelijke interesten en een eventuele schadevergoeding mogen invorderen.

"De deurwaarders moeten zich ook houden aan de bovengenoemde wet. De geest van de wet is dat de schuld van de reeds kwetsbare consument onnodig zou verzwaard worden door allerlei bijkomende kosten", luidt het in een mededeling.

'Deurwaarders moeten onder controle FOD Economie'

Het Netwerk tegen armoede eist onder meer dat de deurwaarders, net als de incassobureaus, onder de controle komen van de FOD Economie. Nu is naar de rechtbank trekken de enige manier voor de schuldenaar om deze praktijken aan te vechten, aldus nog het Netwerk. (Belga/SD)

Verschillende deurwaarders in Vlaanderen rekenen mensen die hun facturen niet kunnen betalen vaak nog eens exuberant hoge kosten aan. Nochtans is die praktijk onwettig, zo klaagt het Netwerk tegen armoede aan. Het Brussels Steunpunt Schuldbemiddeling heeft een grootschalig onderzoek gevoerd naar deurwaarders die de wet op de minnelijke invordering aan hun laars lappen. Daaruit blijkt dat tal van deurwaarders die daar actief zijn hoge kosten aanrekenen aan schuldenaars die in financiële moeilijkheden verkeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanmaningskosten, portkosten, inningskosten of dossierkosten. Volgens het Netwerk tegen armoede komt die praktijk ook in Vlaanderen voor. "Het gaat om vier à vijf ondernemingen die wel veel deurwaarders tellen en ook een groot deel van de markt controleren", zegt Peter Heirman van het Netwerk. Hij stelt dat deurwaarders, naast de hoofdsom van de schuld, enkel de wettelijke interesten en een eventuele schadevergoeding mogen invorderen. "De deurwaarders moeten zich ook houden aan de bovengenoemde wet. De geest van de wet is dat de schuld van de reeds kwetsbare consument onnodig zou verzwaard worden door allerlei bijkomende kosten", luidt het in een mededeling. 'Deurwaarders moeten onder controle FOD Economie'Het Netwerk tegen armoede eist onder meer dat de deurwaarders, net als de incassobureaus, onder de controle komen van de FOD Economie. Nu is naar de rechtbank trekken de enige manier voor de schuldenaar om deze praktijken aan te vechten, aldus nog het Netwerk. (Belga/SD)