Onderwijs is een zuivere gemeenschapsbevoegdheid, oordeelde het Grondwettelijk Hof, nadat de Vlaamse regering en een aantal Vlaamse organisaties uit Brussel protest hadden aangetekend tegen het Brusselse scholenplan, bedoeld om extra plaatsen te creëren in de overvolle Brusselse basisscholen. De lopende investeringen van de Brusselse regering komen hierdoor niet in het gedrang, toekomstige investeringen wel. 'Onderwijs is de bevoegdheid van de gemeenschappen, het Brussels gewest mag op dat gebied nu eenmaal geen initiatieven nemen, ' zegt Brussels N-VA-parlementslid en historicus Paul De Ridder.

Maar net nu blijkt dat er voor 600 Brusselse kleuters in september allicht geen plek is in een Nederlandstalige basisschool in Brussel. Bent u niet blij met een dode mus?

Paul De Ridder: Maar wij pleiten er als Brusselse N-VA ook voor dat de Vlaamse regering volop in het Brusselse onderwijs zou investeren. Er zijn door de sterke bevolkingsgroei enorme inderdaad behoeften ontstaan. Minister van Onderwijs Pascal Smet moet onverwijld aan de slag. Ik weet ook wel dat er budgettaire beperkingen zijn, maar desnoods moeten er tijdelijk middelen uit andere sectoren, denk aan de cultuursector, naar het onderwijsbudget worden doorgeschoven. De nood is daar nu eenmaal het hoogst.

Is uw partijtop ook overtuigd van de noodzaak om in Brusselse scholen te investeren? De Ridder: Het besef begint te groeien. Bij de voorstelling van de N-VA-lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Brussels gewest liep ik met Bart De Wever over de Grote Markt. Hij werd daar aangesproken door allochtone kinderen uit een Nederlandstalige school in Laken. De Wever was aangenaam verrast dat die kinderen hem in het Nederlands aanspraken. Vlamingen die Brussel niet goed kennen, ook mensen uit mijn eigen partij, beseffen vaak pas hoeveel kansen er voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel zijn weggelegd, als ze met dit soort concrete Brusselse situaties worden geconfronteerd.

Dat het Brussels gewest uiteindelijk besloot om zelf schoolplaatsen te financieren, wijst er toch op de Gemeenschappen het in Brussel hebben laten afweten? De Ridder: De Vlaamse gemeenschap had inderdaad zelf, proactief, de koe bij de horens moeten vatten. Brussels minister-president Charles Picqué (PS) heeft me ook zelf gezegd: laat de Gemeenschappen alsjeblieft in Onderwijs investeren, dan hoeven wij het niet te doen. Op dat punt kan ik hem volgen. Overigens laat de Franse gemeenschap op dit gebied nog veel meer steken vallen. (HR)

Onderwijs is een zuivere gemeenschapsbevoegdheid, oordeelde het Grondwettelijk Hof, nadat de Vlaamse regering en een aantal Vlaamse organisaties uit Brussel protest hadden aangetekend tegen het Brusselse scholenplan, bedoeld om extra plaatsen te creëren in de overvolle Brusselse basisscholen. De lopende investeringen van de Brusselse regering komen hierdoor niet in het gedrang, toekomstige investeringen wel. 'Onderwijs is de bevoegdheid van de gemeenschappen, het Brussels gewest mag op dat gebied nu eenmaal geen initiatieven nemen, ' zegt Brussels N-VA-parlementslid en historicus Paul De Ridder. Maar net nu blijkt dat er voor 600 Brusselse kleuters in september allicht geen plek is in een Nederlandstalige basisschool in Brussel. Bent u niet blij met een dode mus? Paul De Ridder: Maar wij pleiten er als Brusselse N-VA ook voor dat de Vlaamse regering volop in het Brusselse onderwijs zou investeren. Er zijn door de sterke bevolkingsgroei enorme inderdaad behoeften ontstaan. Minister van Onderwijs Pascal Smet moet onverwijld aan de slag. Ik weet ook wel dat er budgettaire beperkingen zijn, maar desnoods moeten er tijdelijk middelen uit andere sectoren, denk aan de cultuursector, naar het onderwijsbudget worden doorgeschoven. De nood is daar nu eenmaal het hoogst. Is uw partijtop ook overtuigd van de noodzaak om in Brusselse scholen te investeren? De Ridder: Het besef begint te groeien. Bij de voorstelling van de N-VA-lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Brussels gewest liep ik met Bart De Wever over de Grote Markt. Hij werd daar aangesproken door allochtone kinderen uit een Nederlandstalige school in Laken. De Wever was aangenaam verrast dat die kinderen hem in het Nederlands aanspraken. Vlamingen die Brussel niet goed kennen, ook mensen uit mijn eigen partij, beseffen vaak pas hoeveel kansen er voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel zijn weggelegd, als ze met dit soort concrete Brusselse situaties worden geconfronteerd. Dat het Brussels gewest uiteindelijk besloot om zelf schoolplaatsen te financieren, wijst er toch op de Gemeenschappen het in Brussel hebben laten afweten? De Ridder: De Vlaamse gemeenschap had inderdaad zelf, proactief, de koe bij de horens moeten vatten. Brussels minister-president Charles Picqué (PS) heeft me ook zelf gezegd: laat de Gemeenschappen alsjeblieft in Onderwijs investeren, dan hoeven wij het niet te doen. Op dat punt kan ik hem volgen. Overigens laat de Franse gemeenschap op dit gebied nog veel meer steken vallen. (HR)