Een 13-jarig, zwaar autistisch meisje uit Oost-Vlaanderen verblijft wegens plaatsgebrek in de kinderpsychiatrie al enkele dagen tussen drugsverslaafden en geïnterneerden in een psychiatrische instelling voor volwassenen, zo melden Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het meisje verbleef in een instelling in Brugge, maar daar vreesden ze dat het meisje zichzelf of anderen iets zou aandoen. Een jeugdrechter beval daarom de gedwongen opname, maar omdat er nergens een plaats vrij was in de opvangplaatsen voor minderjarigen, werd het meisje naar een psychiatrisch centrum voor volwassenen gebracht.

'Dit is een schrijnende situatie', geeft de instelling uit Zelzate toe. 'Dat meisje hoort hier helemaal niet thuis.'

De jeugdrechter moet binnen tien dagen een bezoek brengen aan het psychiatrisch centrum om te oordelen of een langere gedwongen opname nog nodig is. De rechter kan dan beslissen om de collocatie met veertig dagen te verlengen.

Peter Adriaenssens: 'Vraag naar beveiligde opname stijgt'

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens zegt in De Ochtend op Radio 1 dat het aantal aanvragen om jongeren in beveiligde opname te steken, toeneemt. 'Dat ligt aan de maatschappelijke druk. Jongeren die gevaarlijk zijn voor anderen en zichzelf wil men, terecht, niet meer zomaar mensen met andere jongeren.' Maar die jongeren bij volwassenen steken, is ook niet de juiste oplossing, vindt Adriaenssens. 'Ook al moeten we die volwassenafdelingen wel bedanken, omdat ze hun verantwoordelijkheid opnemen, met het risico dat ze alle kritiek krijgen.'

Adriaenssens: 'Zeker 8 dergelijke plaatsen nodig'

Volgens Adriaenssens zijn voor Vlaanderen zeker acht plaatsen nodig voor dergelijke gevallen. 'We hebben zeker een gesloten eenheid van acht bedden niodig, dus acht aparte kamers. Die kamers moeten gekartonneerde muren hebben en onder videotoezicht staan.'

(Belga/SD)

Een 13-jarig, zwaar autistisch meisje uit Oost-Vlaanderen verblijft wegens plaatsgebrek in de kinderpsychiatrie al enkele dagen tussen drugsverslaafden en geïnterneerden in een psychiatrische instelling voor volwassenen, zo melden Het Nieuwsblad en De Standaard. Het meisje verbleef in een instelling in Brugge, maar daar vreesden ze dat het meisje zichzelf of anderen iets zou aandoen. Een jeugdrechter beval daarom de gedwongen opname, maar omdat er nergens een plaats vrij was in de opvangplaatsen voor minderjarigen, werd het meisje naar een psychiatrisch centrum voor volwassenen gebracht. 'Dit is een schrijnende situatie', geeft de instelling uit Zelzate toe. 'Dat meisje hoort hier helemaal niet thuis.' De jeugdrechter moet binnen tien dagen een bezoek brengen aan het psychiatrisch centrum om te oordelen of een langere gedwongen opname nog nodig is. De rechter kan dan beslissen om de collocatie met veertig dagen te verlengen.Kinderpsychiater Peter Adriaenssens zegt in De Ochtend op Radio 1 dat het aantal aanvragen om jongeren in beveiligde opname te steken, toeneemt. 'Dat ligt aan de maatschappelijke druk. Jongeren die gevaarlijk zijn voor anderen en zichzelf wil men, terecht, niet meer zomaar mensen met andere jongeren.' Maar die jongeren bij volwassenen steken, is ook niet de juiste oplossing, vindt Adriaenssens. 'Ook al moeten we die volwassenafdelingen wel bedanken, omdat ze hun verantwoordelijkheid opnemen, met het risico dat ze alle kritiek krijgen.'Volgens Adriaenssens zijn voor Vlaanderen zeker acht plaatsen nodig voor dergelijke gevallen. 'We hebben zeker een gesloten eenheid van acht bedden niodig, dus acht aparte kamers. Die kamers moeten gekartonneerde muren hebben en onder videotoezicht staan.' (Belga/SD)