De jongen was één van de negen personen die donderdag werden opgepakt bij huiszoekingen in het Brusselse. Er wordt gevreesd dat hij naar Syrië wil vertrekken. Het parket vroeg de jeugdrechter om de jongen te plaatsen in een gesloten instelling, maar die liet hem voor de derde keer vrij. De jongeman was dus al tweemaal eerder opgepakt, eenmaal zelfs in Bulgarije toen hij op een bus richting Turkije zat, maar al evenveel maal werd de jongeman door de jeugdrechter vrijgelaten. Donderdag gebeurde dat zelfs op een moment dat de federale gerechtelijke politie nog bezig was aan een huiszoeking in zijn woning, aldus gerechtelijke bronnen.

In het themaprogramma #1weeklater op Radio 1 onderstreepte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de scheiding der machten. Niettemin liet hij verstaan dat de beslissing van de jeugdrechter bij hem vragen oproept, 'zeker in deze omstandigheden, zeker in dit tijdsgewricht'.

Klopjacht op Abdeslam

Over de geruchten dat Salah Abdeslam in Brussel gespot zou zijn, wilde Jambon niets kwijt. 'Er zijn veel geruchten en het is moeilijk om die geruchten te managen', aldus de minister. 'De man is nog niet gevat, dat is het feit. Voor de rest wil ik niet te veel details geven uit de onderzoeken.'

Jambon herhaalde voorts dat de Belgische veiligheidsdiensten in zijn ogen wel degelijk goed werk leveren. 'Enkele maanden geleden, na Verviers, waren het nog grote helden en nu ineens zouden het klunzen zijn. Ik begrijp wel dat de Franse president in de emoties na Parijs een bepaalde communicatie heeft gedaan, maar een week later zou de realiteit toch ook een beetje mogen terugkeren.' (Belga/KVDA)

De jongen was één van de negen personen die donderdag werden opgepakt bij huiszoekingen in het Brusselse. Er wordt gevreesd dat hij naar Syrië wil vertrekken. Het parket vroeg de jeugdrechter om de jongen te plaatsen in een gesloten instelling, maar die liet hem voor de derde keer vrij. De jongeman was dus al tweemaal eerder opgepakt, eenmaal zelfs in Bulgarije toen hij op een bus richting Turkije zat, maar al evenveel maal werd de jongeman door de jeugdrechter vrijgelaten. Donderdag gebeurde dat zelfs op een moment dat de federale gerechtelijke politie nog bezig was aan een huiszoeking in zijn woning, aldus gerechtelijke bronnen. In het themaprogramma #1weeklater op Radio 1 onderstreepte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de scheiding der machten. Niettemin liet hij verstaan dat de beslissing van de jeugdrechter bij hem vragen oproept, 'zeker in deze omstandigheden, zeker in dit tijdsgewricht'. Over de geruchten dat Salah Abdeslam in Brussel gespot zou zijn, wilde Jambon niets kwijt. 'Er zijn veel geruchten en het is moeilijk om die geruchten te managen', aldus de minister. 'De man is nog niet gevat, dat is het feit. Voor de rest wil ik niet te veel details geven uit de onderzoeken.' Jambon herhaalde voorts dat de Belgische veiligheidsdiensten in zijn ogen wel degelijk goed werk leveren. 'Enkele maanden geleden, na Verviers, waren het nog grote helden en nu ineens zouden het klunzen zijn. Ik begrijp wel dat de Franse president in de emoties na Parijs een bepaalde communicatie heeft gedaan, maar een week later zou de realiteit toch ook een beetje mogen terugkeren.' (Belga/KVDA)