Dat een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD Plus de komende zes jaar aan het roer zal staan van de Oost-Vlaamse gemeente was al bekend. Na een erg lange politieke impasse slaagde de vorige Oost-Vlaamse gouverneur André Denys erin een coalitie te vormen met een nipte meerderheid van 13 op 25 zitjes.

Wie krijgt welk mandaat?
Intussen werd ook de mandatenverdeling voorgesteld in de ambtswoning van de gouverneur. N-VA levert Jan De Dier als burgemeester, OCMW-voorzitter Koen D'Haenens en schepen Erna Scheerlinck.

CD&V zorgt voor drie schepenen: Jan De Nul, Sofie Renders en Alberic Sergooris.

Een laatste schepenmandaat gaat naar de liberalen. Daar wordt Geert Schelvergem schepen.

Marleen Buydens, de derde verkozene van Open VLD Plus weigerde de voordrachtsakte van het nieuwe college te ondertekenen.

De nieuwe burgemeester, Jan De Dier, is tevreden met de ploeg. "Ja, het is een krappe ploeg, maar ik ben er zeker van dat we voor een goed beleid gaan zorgen", zei hij aan VRT Radio. "We kijken nu naar de toekomst en laten het verleden achter ons.

Huzarenstuk

Een duurzame coalitie vormen bleek na 14 oktober in Denderleew een huzarenstukje. Het blok van N-VA en CD&V telde samen 11 zetels. Open VLD Plus en sp.a verzamelden samen ook 11 zitjes. Geen van de partijen wilde het bondgenootschap opgeven om tot een duurzame meerderheid te komen.

Vlaams Belang steunde het blok N-VA/CD&V, maar de Vlaams-nationalisten en christendemocraten weigerden het cordon sanitaire te doorbreken en een bestuur te vormen met gedoogsteun van het Vlaams Belang.

André Denys werd in zijn laatste weken als gouverneur ingezet om een oplossing los te wringen in de gemeente. En daar slaagde hij in. Open VLD Plus liet sp.a los en stapte dus met N-VA en CD&V in een coalitie.

Gedacht werd dat de liberalen in ruil voor de hoge prijs die ze betaalden om de onbestuurbaarheid te doorbreken een tweede schepenambt zouden opeisen. Maar dat is dus niet gebeurd. "Inhoudelijk ging het praten relatief vlot, het verdelen van de mandaten iets moeilijker, maar we zijn nu uiteindelijk toch geland", zei De Dier.

Dat een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD Plus de komende zes jaar aan het roer zal staan van de Oost-Vlaamse gemeente was al bekend. Na een erg lange politieke impasse slaagde de vorige Oost-Vlaamse gouverneur André Denys erin een coalitie te vormen met een nipte meerderheid van 13 op 25 zitjes. Wie krijgt welk mandaat? Intussen werd ook de mandatenverdeling voorgesteld in de ambtswoning van de gouverneur. N-VA levert Jan De Dier als burgemeester, OCMW-voorzitter Koen D'Haenens en schepen Erna Scheerlinck. CD&V zorgt voor drie schepenen: Jan De Nul, Sofie Renders en Alberic Sergooris. Een laatste schepenmandaat gaat naar de liberalen. Daar wordt Geert Schelvergem schepen. Marleen Buydens, de derde verkozene van Open VLD Plus weigerde de voordrachtsakte van het nieuwe college te ondertekenen. De nieuwe burgemeester, Jan De Dier, is tevreden met de ploeg. "Ja, het is een krappe ploeg, maar ik ben er zeker van dat we voor een goed beleid gaan zorgen", zei hij aan VRT Radio. "We kijken nu naar de toekomst en laten het verleden achter ons.HuzarenstukEen duurzame coalitie vormen bleek na 14 oktober in Denderleew een huzarenstukje. Het blok van N-VA en CD&V telde samen 11 zetels. Open VLD Plus en sp.a verzamelden samen ook 11 zitjes. Geen van de partijen wilde het bondgenootschap opgeven om tot een duurzame meerderheid te komen. Vlaams Belang steunde het blok N-VA/CD&V, maar de Vlaams-nationalisten en christendemocraten weigerden het cordon sanitaire te doorbreken en een bestuur te vormen met gedoogsteun van het Vlaams Belang. André Denys werd in zijn laatste weken als gouverneur ingezet om een oplossing los te wringen in de gemeente. En daar slaagde hij in. Open VLD Plus liet sp.a los en stapte dus met N-VA en CD&V in een coalitie. Gedacht werd dat de liberalen in ruil voor de hoge prijs die ze betaalden om de onbestuurbaarheid te doorbreken een tweede schepenambt zouden opeisen. Maar dat is dus niet gebeurd. "Inhoudelijk ging het praten relatief vlot, het verdelen van de mandaten iets moeilijker, maar we zijn nu uiteindelijk toch geland", zei De Dier.