Onlangs maakte de Beneluxtrein plaats voor de Fyra, maar die komt niet op stations waar de oude intercity wel stopte. De hogesnelheidstrein Fyra kampt ook met forse aanloopproblemen.

"Voor Den Haag is het onbestaanbaar dat de internationale stad van vrede en recht de rechtstreekse verbinding met Brussel verliest", meldde Verkeersschepen Peter Smit. Een onderzoek moet duidelijk maken of een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel-Zuid/Midi met stopplaatsen als Delft, Dordrecht en Mechelen, commercieel haalbaar is.

"In januari gaan we met diverse binnen- en buitenlandse ov-bedrijven (openbaar vervoers-bedrijven in gesprek", zei Smit. "Vele reizigers zijn gedupeerd door het verdwijnen van de Beneluxtrein. Zeker de pendelaars tussen België en de Randstad. De Fyra mag dan wel een snelle verbinding zijn, maar niet vanuit bijvoorbeeld Den Haag of Dordrecht." Volgens de schepen is een rit met de Fyra een stuk duurder en minder flexibel.

Juridische stappen tegen België

De falende Fyra is ondertussen ook onderwerp van gesprek in Nederlands parlement. Betty de Boer, parlementslid van de Nederlandse rechtsliberale regeringspartij VVD, vraagt zich af of er tijdens de onderhandelingen met België niet te snel is toegegeven, waardoor eerdere afspraken nu niet worden nagekomen.

De Boer wil van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld horen waarom er een streep is gezet door het materieel dat België zou leveren voor de verbinding Den Haag-Brussel. "Ik ben het op voorhand nog niet eens met de conclusie dat we zouden moeten stoppen met het nemen van verdere juridische stappen tegen België op dit punt."

Verder mist de VVD de mogelijkheid om een 'last minute' te kunnen boeken voor een ritje met de Fyra. "Het kan niet zo zijn dat er passagiers achterblijven op het station omdat ze ver van te voren niet geboekt hebben en een boeking diezelfde dag onbetaalbaar is door het systeem."

'Op het matje'

Vrijdag ontbiedt NMBS-topman Marc De Scheemaecker de collega's van de NS en haar dochter NS Hispeed wegens de aanhoudende technische problemen met de Fyra.

De NS relativeert dan weer de problemen en stelt dat twee derde van de internationale Fyra-reizigers met hooguit een kwartier vertraging op zijn bestemming arriveerde. Over de resterende 33 procent is de spoorwegmaatschappij niet tevreden. (Belga/TE)

Onlangs maakte de Beneluxtrein plaats voor de Fyra, maar die komt niet op stations waar de oude intercity wel stopte. De hogesnelheidstrein Fyra kampt ook met forse aanloopproblemen. "Voor Den Haag is het onbestaanbaar dat de internationale stad van vrede en recht de rechtstreekse verbinding met Brussel verliest", meldde Verkeersschepen Peter Smit. Een onderzoek moet duidelijk maken of een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel-Zuid/Midi met stopplaatsen als Delft, Dordrecht en Mechelen, commercieel haalbaar is. "In januari gaan we met diverse binnen- en buitenlandse ov-bedrijven (openbaar vervoers-bedrijven in gesprek", zei Smit. "Vele reizigers zijn gedupeerd door het verdwijnen van de Beneluxtrein. Zeker de pendelaars tussen België en de Randstad. De Fyra mag dan wel een snelle verbinding zijn, maar niet vanuit bijvoorbeeld Den Haag of Dordrecht." Volgens de schepen is een rit met de Fyra een stuk duurder en minder flexibel. Juridische stappen tegen België De falende Fyra is ondertussen ook onderwerp van gesprek in Nederlands parlement. Betty de Boer, parlementslid van de Nederlandse rechtsliberale regeringspartij VVD, vraagt zich af of er tijdens de onderhandelingen met België niet te snel is toegegeven, waardoor eerdere afspraken nu niet worden nagekomen. De Boer wil van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld horen waarom er een streep is gezet door het materieel dat België zou leveren voor de verbinding Den Haag-Brussel. "Ik ben het op voorhand nog niet eens met de conclusie dat we zouden moeten stoppen met het nemen van verdere juridische stappen tegen België op dit punt." Verder mist de VVD de mogelijkheid om een 'last minute' te kunnen boeken voor een ritje met de Fyra. "Het kan niet zo zijn dat er passagiers achterblijven op het station omdat ze ver van te voren niet geboekt hebben en een boeking diezelfde dag onbetaalbaar is door het systeem." 'Op het matje' Vrijdag ontbiedt NMBS-topman Marc De Scheemaecker de collega's van de NS en haar dochter NS Hispeed wegens de aanhoudende technische problemen met de Fyra. De NS relativeert dan weer de problemen en stelt dat twee derde van de internationale Fyra-reizigers met hooguit een kwartier vertraging op zijn bestemming arriveerde. Over de resterende 33 procent is de spoorwegmaatschappij niet tevreden. (Belga/TE)