"De strijd die de Francophonie voert, is die voor de taalkundige diversiteit. Ook ten voordele van het Nederlands, zodat het Engels niet als enige taal overblijft", verdedigt de minister-president van de Franse gemeenschap zich.

"Vlaanderen verdedigt de positie dat de federale staat in principe geen lid kan zijn van internationale organisaties waarvan de bestaansreden of het mandaat betrekking heeft op exclusieve deelstaatbevoegdheden", verklaarde Bourgeois. Volgens hem is de OIF een zaak van de Franse gemeenschap en moet de Belgische federale staat niet langer lid blijven van de Francophonie.

"Een onjuiste redenering die de ware aard blootlegt van de politieke formatie waar mijnheer Bourgeois zich van bedient", verwijst Demotte naar de N-VA. "Hij spreekt zich in de eerste plaats uit als Vlaams-nationalist." De OIF verdedigt de taalkundige verscheidenheid, zei hij woensdag in de wandelgangen van het Franse gemeenschapsparlement.

België was nog een unitaire staat toen het lid werd van de OIF. Nu zijn de kosten van het lidmaatschap volledig voor rekening van de Franse gemeenschap. "België stopt er niet 1 eurocent in", aldus Demotte. "Met zo'n redenering zou ook het overwegend Engelstalige Canada zich moeten terugtrekken uit de Francophonie en zou Québec zichzelf moeten vertegenwoordigen."

Demotte roept premier Charles Michel op om zich te houden aan het voornemen van zijn partij MR om in België een top van de Francophonie te organiseren. De Franstalige liberalen steunen een resolutie in die zin. "Ik hoop dat Charles Michel weerstand biedt en zich niet conformeert aan de wensen van nationalistisch rechts."

Demotte rekent ook op Michel om zich te verzetten tegen de vraag van Bourgeois om de naam Fédération Wallonie-Bruxelles - de naam waaronder de Franse gemeenschap lid is van de Francophonie - van alle websites van de federale overheid te verwijderen. Die naam staat niet in de Grondwet, argumenteert Bourgeois.

(Belga)

"De strijd die de Francophonie voert, is die voor de taalkundige diversiteit. Ook ten voordele van het Nederlands, zodat het Engels niet als enige taal overblijft", verdedigt de minister-president van de Franse gemeenschap zich."Vlaanderen verdedigt de positie dat de federale staat in principe geen lid kan zijn van internationale organisaties waarvan de bestaansreden of het mandaat betrekking heeft op exclusieve deelstaatbevoegdheden", verklaarde Bourgeois. Volgens hem is de OIF een zaak van de Franse gemeenschap en moet de Belgische federale staat niet langer lid blijven van de Francophonie. "Een onjuiste redenering die de ware aard blootlegt van de politieke formatie waar mijnheer Bourgeois zich van bedient", verwijst Demotte naar de N-VA. "Hij spreekt zich in de eerste plaats uit als Vlaams-nationalist." De OIF verdedigt de taalkundige verscheidenheid, zei hij woensdag in de wandelgangen van het Franse gemeenschapsparlement. België was nog een unitaire staat toen het lid werd van de OIF. Nu zijn de kosten van het lidmaatschap volledig voor rekening van de Franse gemeenschap. "België stopt er niet 1 eurocent in", aldus Demotte. "Met zo'n redenering zou ook het overwegend Engelstalige Canada zich moeten terugtrekken uit de Francophonie en zou Québec zichzelf moeten vertegenwoordigen." Demotte roept premier Charles Michel op om zich te houden aan het voornemen van zijn partij MR om in België een top van de Francophonie te organiseren. De Franstalige liberalen steunen een resolutie in die zin. "Ik hoop dat Charles Michel weerstand biedt en zich niet conformeert aan de wensen van nationalistisch rechts." Demotte rekent ook op Michel om zich te verzetten tegen de vraag van Bourgeois om de naam Fédération Wallonie-Bruxelles - de naam waaronder de Franse gemeenschap lid is van de Francophonie - van alle websites van de federale overheid te verwijderen. Die naam staat niet in de Grondwet, argumenteert Bourgeois.(Belga)