Demir over lezing in Genk: 'Religieuze gekken zaaien haat, laten we dat toe?'

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir is 'geshockeerd en bezorgd' na het zien van beelden van een Nederlandse reportage die gedraaid werd in Genk. Daarop is te zien hoe twee Nederlandse moslimpredikers onder meer oproepen om niet meer naar muziek te luisteren, omdat dat een zonde zou zijn tegen de islam.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). © Belga

Er is maandag ophef ontstaan door een uitzending van het Nederlandse programma Nieuwsuur waarin te zien is hoe er een lezing plaatsvond in het Genkse stadhuis waarin jongeren worden opgeroepen niet meer naar muziek te luisteren, omdat dat een zonde zou zijn tegen de islam. Dat meldt VRT maandag. Staatssecretaris van Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA) gaf via Twitter felle kritiek op het Genkse stadsbestuur. Volgens haar woordvoerder is ze 'zwaar gechoqueerd' door de reportage.

'Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?', tweette staatssecretaris Zuhal Demir maandagochtend. Daarmee haalt ze stevig uit naar het Genkse stadsbestuur.

Op 30 september vond er in het stadhuis een lezing plaats van de Genkse organisatie "Al Qiblah - Het Kompas". Tijdens de lezing moesten mannen en vrouwen apart zitten. Volgens De Morgen wil Demir het instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen laten onderzoeken of mannen en vrouwen gescheiden mogen worden tijdens lezingen over islam.

De aanwezige jongeren werd verteld dat ze niet meer naar muziek mochten luisteren omdat dat een zonde is. Ook plaatsen waar alcohol geserveerd wordt, mogen ze niet bezoeken. Het Nederlandse televisieprogramma 'Nieuwsuur' heeft de lezing opgenomen en heeft de beelden zondagavond uitgezonden.

De woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat Zuhal Demir zwaar gechoqueerd is na de reportage. 'De zaal was gesegregeerd opgevuld: jongens vooraan, meisjes achteraan', zegt Bart Suys, woordvoerder van Zuhal Demir. 'Maar ook mensen die alcohol consumeren en muziek werden als zonde uitgesproken. Dat staat haaks op het beleid van de staatssecretaris, zo'n zaken kunnen wij niet aanvaarden. De staatssecretaris heeft dan ook gevraagd aan het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen om die zaak uit te pluizen.'

Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) werden alle sprekers op voorhand gescreend, zo schrijft VRT. "We hadden op voorhand geen indicatie dat er problematische dingen zouden worden gezegd', aldus Dries. 'Er was ook iemand van de politie aanwezig, en die heeft bevestigd dat er de avond zelf niet opgeroepen werd tot haat. Ondertussen heb ik de beelden van de reportage ook gezien en ik zal die zeker grondig laten onderzoeken.'

Het Belang van Limburg meldt dat Ali Houri, de Nederlandse prediker die de lezing gaf, eerder al op Facebook opriep om geld te storten voor Tarik Ibn Ali. Die werd eerder dit jaar opgepakt omdat hij een terreurcel op Mallorca zou hebben geleid die leden voor IS rekruteerde. Ibn Ali zou tevens verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van één van de terroristen van de aanslag in de Batacalan in Parijs in 2015.

Burgemeester zag wettelijk geen wettelijk grond om lezing te verbieden

De burgemeester van Genk zag wettelijk geen grond om de omstreden lezing die op 30 september in het stadhuis van Genk plaatsvond, te verbieden. Dat laat hij weten in een ma

Burgemeester van Genk reageert: "De wet van 16 juli 1973 ter bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen stelt dat iedere erkende culturele groepering of organisatie die zich al dan niet beroept op een bepaalde strekking, de infrastructuur die beheerd wordt door de overheid moet kunnen gebruiken", aldus Wim Dries (CD&V). "De wet verbiedt bovendien de overheid om zich te mengen in de programmering of de inhoud van de activiteiten die plaatsvinden in de gemeenschapsinfrastructuur. En maar goed ook."

De vereniging wordt al langer gevolgd door de Genkse politie en de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC). Bovendien werden de aangekondigde sprekers vooraf gescreend. "Er was echter geen indicatie dat deze sprekers haat zouden prediken of tot geweld zouden oproepen en dus was er voor mij ook wettelijk geen grond om deze activiteit te verbieden", aldus de burgemeester.

Daarnaast was de politie ook aanwezig tijdens de lezing op 30 september. "Ik verneem dat de boodschap van de lezing wel wat gematigder was dan het filmpje (van Nieuwsuur, red.) laat uitschijnen", gaat Dries verder. "We kennen de vzw ook als een vereniging die net de verschillende aspecten van de islam genuanceerd wil brengen."

Het Kompas beet maandagnamiddag ook al van zich af. "De sprekers die wij uitnodigen brengen een gevarieerde en genuanceerde visie op geloof. Het is bijzonder triest dat de reportage de woorden van de sprekers zo uit hun context rukt", staat in een persmededeling.

Lees meer...