Demir: ‘Nooit om ontslag van mevrouw Lamrabet gevraagd’

© belga

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) benadrukt in een reactie op het ontslag van Rachida Lamrabet bij Unia dat ze nooit om het ontslag gevraagd heeft.

“Ik heb het ontslag van mevrouw Lamrabet via de pers vernomen. Een ontslag is hoe dan ook een aangelegenheid tussen werkgever en werknemer”, luidt het.

Unia maakte zondagavond bekend dat dat de arbeidsovereenkomst met beleidsmedewerkster Rachida Lamrabet is verbroken. “Het interview dat in Knack verscheen was de aanleiding voor een gesprek. Hierbij kwamen andere elementen naar boven die leiden tot een vertrouwensbreuk”, aldus het interfederaal gelijkekansencentrum in een persbericht.

Demir stelt vast dat de pers het ontslag mee in verband brengt met uitspraken over het boerkaverbod. “In die kwestie heb ik om een publieke stellingname van Unia gevraagd. Ik zelf heb in ieder geval nooit om het ontslag van mevrouw Lamrabet gevraagd, niet publiekelijk, niet in mijn gesprek afgelopen vrijdag met de Unia-directeurs Els Keytsman en Patrick Charlier over de werking en het perceptieprobleem van Unia. Het is de directie zelf die de beslissing tot ontslag heeft genomen, want ook de raad van bestuur van Unia is niet geïnformeerd of geconsulteerd in deze zaak, ” verklaart de staatssecretaris.

Tweet gooit roet in het eten

In het interview stelde Lamrabet dat ze “niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel draagt”. Dat leidde tot kritiek van Demir, die eiste dat Unia uitdrukkelijk afstand nam van de uitspraken. Unia liet in eerste instantie weten dat Lamrabet ten persoonlijke titel sprak en op eigen initiatief, maar dat vond de staatssecretaris niet voldoende.

Unia benadrukt nog dat Lamrabets artistieke activiteiten of artistiek werk niets met de beslissing te maken hebben. “Hoewel het niet altijd eenvoudig was, bestond er tot nu toe een evenwicht tussen Rachida Lamrabets artistieke vrijheid en haar functie als beleidsmedewerkster bij Unia”, klinkt het. “Unia betwist niet haar recht als kunstenaar om een film te maken voor de KVS. Uiteraard heeft ze de vrijheid om haar artistiek project voor te stellen in de pers.”

Volgens De Standaard besliste Unia oorspronkelijk vandaag pas het nieuws bekend te maken tijdens een persconferentie, maar gooide een veel te vroeg geplaatste tweet van Dyab Abou Jahjah roet in het eten. Nog geen uur later verwijderde hij zijn tweet opnieuw.

Partner Content