Delegatie vrijwilligerssector weigert Wetstraat 16 te verlaten

Na afloop van een onderhoud met premier Alexander De Croo over de asielcrisis in ons land weigeren vertegenwoordigers van verschillende vluchtelingenorganisaties om de Wetstraat 16 te verlaten. Ze doen dit uit onvrede met het feit dat er geen enkele concrete maatregel werd genomen.
Premier Alexander De Croo ontving maandag een delegatie van verschillende organisaties die asielzoekers te hulp schieten. De bijeenkomst werd georganiseerd zodat de organisaties concrete acties konden voorstellen om tot een oplossing te komen voor de situatie van asielzoekers die de nacht op straat doorbrengen.
Het was de derde ontmoeting tussen de premier en de organisaties Ciré, Dokters van de Wereld, Artsen zonder Grenzen, burgerplatform BelRefugees en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Die organisaties eisen een federaal crisisplan. De vertegenwoordigers van deze organisaties verklaarden uiteindelijk dat ze het kabinet van de premier niet zouden verlaten zolang er geen concrete maatregelen op tafel werden gelegd. Dat zou bij De Croo heel slecht gevallen zijn, waarop hij de vergadering verliet en de beveiliging heeft gebeld.
Redelijk ongezien: organisaties als @VluchtwerkVl bezetten de Wetstraat 16. Tegelijkertijd heeft premier @alexanderdecroo een woordenwisseling met @AlexisDeswaef voor de camera's op straat. Allemaal vanwege de opvangcrisis.@Knack
— Tex Van berlaer (@texvanb) December 19, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Het is onaanvaardbaar, we hebben een regering die de rechtsstaat niet respecteert. Het is een kwestie van mensenrechten’, verklaarde Alexis Deswaef, mensenrechtenadvocaat en medevoorzitter van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen. ‘We hebben het maximale gedaan. 2.000 plaatsen werden vrijgemaakt. We kunnen vandaag garanderen dat de mensen die buiten slapen een toevluchtsoord kunnen vinden’, klonk het na afloop bij de premier.
‘Dat is niet waar, mensen slapen in kraakpanden’, wierp Deswaef op. De vluchtelingenorganisaties betreuren het gebrek aan actie van de Belgische Staat ondanks de talloze veroordelingen door zowel Belgische als Europese rechtsinstanties.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."