'Defense goes at war' zo begon minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) woensdag zijn speech tijdens het persmoment over de start van het nieuwe rekruteringsjaar. 'De 'war on talent' is een uitdaging voor Defensie', aldus Vandeput. 'Iedereen vecht vandaag voor goede talenten en ook wij moeten ons gevecht leveren om de juiste mensen binnen te trekken. Onze troeven zijn dat Defensie zorg draagt voor zijn mensen, goed betaalt en mogelijkheden biedt die er elders niet zijn. Je kan in een internationale omgeving werken, avontuur meemaken en dat alles in teamverband', aldus Vandeput.

Defensie werkt aan een verjonging en een vervrouwelijking. 'Nu is de gemiddelde leeftijd 41 jaar, dat moet 34 jaar worden in 2030', herhaalde Vandeput zijn streefdoel uit het strategisch plan. En om meer vrouwen aan te trekken, organiseert Defensie voor het eerst een jobdag van en voor vrouwen op 31 oktober in de kazerne van Heverlee. Nu is slechts 8 procent van de mensen die voor Defensie werken een vrouw.

Gloednieuw is ook de website werkenbijdefensie.be. Luitenant-kolonel Dominiek Saelens legt uit: 'Het is een site waarop je alle informatie vindt over de vacatures. De website moet als aantrekkingspool dienen om jongeren naar de negen infocentra overal in het land te krijgen.'