De Tijd kon het plan inkijken.

Met de zogenaamde MRTT's, MultiRole Tanker Transport-vliegtuigen van Airbus, kunnen gevechtsvliegtuigen in de lucht worden bijgetankt. Door in de lucht bij te tanken, stijgt de actieradius van de straaljagers fors.

Bij Defensie wordt geargumenteerd dat er op Europees niveau te weinig tankervliegtuigen zijn om de Europese gevechtsvliegtuigen op langere afstanden in te zetten. Daarvoor heeft men tot dusver, zoals in Libië is gebleken, Amerikaanse steun nodig.

Een miljard

Het eerste tankervliegtuig, dat ook als transportvliegtuig zou kunnen dienen, zou al tegen 2025 geleverd moeten worden. Daarnaast is er een voorstel om brandstofkits voor de Belgische militaire transportvliegtuigen A400M te bestellen, waardoor die ook als tankvliegtuigen kunnen worden ingezet. Het kostenplaatje dreigt daardoor op te lopen tot ongeveer 1 miljard euro, terwijl er nu al forse kritiek is op de dure plannen om de F-16's te vervangen.

(Belga/RR)

De Tijd kon het plan inkijken.Met de zogenaamde MRTT's, MultiRole Tanker Transport-vliegtuigen van Airbus, kunnen gevechtsvliegtuigen in de lucht worden bijgetankt. Door in de lucht bij te tanken, stijgt de actieradius van de straaljagers fors. Bij Defensie wordt geargumenteerd dat er op Europees niveau te weinig tankervliegtuigen zijn om de Europese gevechtsvliegtuigen op langere afstanden in te zetten. Daarvoor heeft men tot dusver, zoals in Libië is gebleken, Amerikaanse steun nodig. Het eerste tankervliegtuig, dat ook als transportvliegtuig zou kunnen dienen, zou al tegen 2025 geleverd moeten worden. Daarnaast is er een voorstel om brandstofkits voor de Belgische militaire transportvliegtuigen A400M te bestellen, waardoor die ook als tankvliegtuigen kunnen worden ingezet. Het kostenplaatje dreigt daardoor op te lopen tot ongeveer 1 miljard euro, terwijl er nu al forse kritiek is op de dure plannen om de F-16's te vervangen.(Belga/RR)