Dat er minder Franstaligen zijn met belangrijke functies in het Belgisch leger heeft te maken met de talenkennis van de Franstalige officieren. Dat zegt Defensie in een reactie op de klacht van kolonel Luc Gennart over de 'vervlaamsing' van het leger.

Gennart, de commandant van de luchtmachtbasis van Florennes, had zaterdag de alarmbel geluid. Op de RTBF-televisie had hij gezegd dat de Vlamingen 'alles in het leger beslissen'. 'De
Franstaligen worden buitenspel gezet en naar scholen of naar het
buitenland gestuurd', zo luidde het.

'Bij alle beslissingen die genomen worden over de toekomst van
Defensie, hebben de Franstaligen niets te zeggen', aldus Gennart. Volgens hem is generaal Charles-Henri Delcour, de Chef Defensie, de enige Franstalige die echt meetelt in de militaire hiërarchie. Gennart zegt zijn vervroegd pensioen te hebben aangevraagd.

Taalexamens

Delcour betreurde zondag de communautaire uitspraken van Gennart. Hij legt de oorzaak bij het lager slaagcijfer van Franstalige officieren bij de taalexamens. Volgens Delcour zijn er maatregelen genomen om die tendens te keren.

Ook het ministerie van Defensie legt het probleem bij de officieren zelf en wijst naar de strikte taalvoorschriften die aan hen worden opgelegd. Volgens de woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem is een perfecte kennis van beide landstalen vereist, maar zijn er weinig Franstalige kandidaten die aan die voorwaarden voldoen.

Dat er minder Franstaligen zijn met belangrijke functies in het Belgisch leger heeft te maken met de talenkennis van de Franstalige officieren. Dat zegt Defensie in een reactie op de klacht van kolonel Luc Gennart over de 'vervlaamsing' van het leger.Gennart, de commandant van de luchtmachtbasis van Florennes, had zaterdag de alarmbel geluid. Op de RTBF-televisie had hij gezegd dat de Vlamingen 'alles in het leger beslissen'. 'De Franstaligen worden buitenspel gezet en naar scholen of naar het buitenland gestuurd', zo luidde het.'Bij alle beslissingen die genomen worden over de toekomst van Defensie, hebben de Franstaligen niets te zeggen', aldus Gennart. Volgens hem is generaal Charles-Henri Delcour, de Chef Defensie, de enige Franstalige die echt meetelt in de militaire hiërarchie. Gennart zegt zijn vervroegd pensioen te hebben aangevraagd.TaalexamensDelcour betreurde zondag de communautaire uitspraken van Gennart. Hij legt de oorzaak bij het lager slaagcijfer van Franstalige officieren bij de taalexamens. Volgens Delcour zijn er maatregelen genomen om die tendens te keren.Ook het ministerie van Defensie legt het probleem bij de officieren zelf en wijst naar de strikte taalvoorschriften die aan hen worden opgelegd. Volgens de woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem is een perfecte kennis van beide landstalen vereist, maar zijn er weinig Franstalige kandidaten die aan die voorwaarden voldoen.