Defensie stuurt aan op duurste vervanger F-16: ‘De Crem ging buiten regering om’

Pieter De Crem © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Uit een uitgelekt intern document blijkt dat Defensie aanstuurt op het nieuwste en duurste Amerikaanse gevechtstoestel als mogelijke vervanger voor de F-16’s. SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen roept de Kamercommissie Defensie samen: ‘Minister Pieter De Crem is buiten de regering om gegaan’.

Volgens de VRT-nieuwsdienst, dat het document in handen kreeg, stuurde Defensie deze zomer een rondvraag naar vijf producenten van gevechtsvliegtuigen. Het gaat om twee Amerikaanse en drie Europese producenten.

Officieel is die rondvraag bedoeld om de markt te verkennen, maar bronnen bij Defensie stellen op basis van het document dat de rondvraag zo werd opgesteld dat het duurste toestel er als beste uitkomt. Dat is de F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), van het Amerikaanse Lockheed Martin. De vier andere kandidaten zijn de F/A-18E/F Super Hornet van Boeing, de Rafale van het Franse Dassault, de JAS-39 van het Zweedse Saab en de Eurofighter van een Europees consortium.

Volgens de door Defensie opgestelde lijst van alles wat het toestel moet kunnen, is er echter maar één toestel dat in aanmerking komt en dat is de Joint Strike Fighter.

De door de VRT geciteerde Nederlandse expert Christ Klept spreekt van zogenaamde ‘sluipende besluitvorming’ of ‘salamistrategie’, pro forma beetje bij beetje toewerken naar een in feite al genomen beslissing.

‘Beslissing van De Crem alleen’

Dirk Van der Maelen, Kamerlid voor en defensiespecialist van SP.A, dat niet deelneemt aan de formatie van een nieuwe regering, spreekt van ‘een schande’ en roept de Kamercommissie Defensie samen. Dat laat hij weten aan Knack.be.

‘Dit is een beslissing die de ontslagnemende minister van Defensie (Pieter De Crem, CD&V) zelf heeft genomen. Hij beweert dat hij hiervoor langs de regering in lopende zaken is geweest, maar het kabinet van (ontslagnemend SP.A-vicepremier) Johan Vande Lanotte heeft mij bevestigd dat De Crem dit niet heeft voorgelegd aan de regering.’

‘Ik ben tegen de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen, maar als het dan toch de Joint Strike Fighter moet zijn, bespaar ons dan deze schijnvertoning. Dit is ongehoord.’

Ongestoord

Eerder stelde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt in een opiniestuk op Knack.be dat het een publiek geheim is dat voor De Crem de JSF in de bovenste lade ligt.

‘Onder de vorige regering van socialisten, christendemocraten en liberalen mocht De Crem ongestoord deze aankoop voorbereiden,’ aldus De Vriendt. ‘Alle nota’s en studies liggen netjes klaar op zijn bureau: het is aan zijn opvolger om de handtekening te plaatsen.’

Beslissing

De Belgische legertop hoopt tegen 2018 groen licht te krijgen van de nieuwe federale regering voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die moeten de verouderde F-16’s vervangen, waarvan de eerste toestellen in 2023 definitief uit roulatie gaan. In 2015 zou het lange proces formeel gelanceerd moeten worden.

De discussie over een opvolger voor de F-16’s zorgde in Nederland voor een politiek getouwtrek dat 18 jaar duurde. Uiteindelijk besliste de regering eind vorig jaar om 37 JSF-toestellen aan te schaffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content