Defensie kan Belgische pantserhouwitsers voor Oekraïne niet terugkopen

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op 1 maart 2022.

De Belgische pantserhouwitsers waar Oekraïne om vraagt zijn verkocht en kunnen niet worden teruggekocht. Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder woensdag bij een actualiteitsdebat in de Kamercommissie Defensie.

Oekraïne is dringend op zoek naar zwaar materieel om Rusland het hoofd te bieden in het oosten van het land. België zou ter hulp kunnen schieten met M109’s, relatief oude gepantserde artillerie die door de jaren heen wel werd geüpdatet. De toestellen zijn echter verkocht aan het bedrijf Flanders Technical Supply, zei Dedonder woensdag.

De minister kon niet kwijt om hoeveel stuks het ging, maar wel dat de verkoopprijs op ongeveer 1,75 miljoen euro in totaal lag. Bij de verkoop werd geen clausule bedongen om ze te kunnen terugkopen. Het bedrijf heeft de houwitsers intussen van de hand gedaan.

Georges Dallemagne (Les Engagés) toonde zich teleurgesteld in de summiere informatie. ‘We hebben het recht om de wapenstromen te kennen’, zei hij. ‘Dat is transparantie en democratie. De Verenigde Staten communiceren veel, hier wordt weinig of wisselvallig gecommuniceerd.’

‘U zegt dat de houwitsers zijn verkocht voor 1,75 miljoen, terwijl mijn bronnen zeggen dat alleen al de upgrade 21 miljoen euro heeft gekost’, zei Frank Creyelman van Vlaams Belang. ‘Dat is gooien met belastinggeld, binnen een departement dat kampt met een structureel tekort aan middelen.’

Theo Francken van N-VA vroeg zich af of de stuks dan zijn verkocht aan een partner die ze wel naar Oekraïne zal brengen. ‘Dat zou al een pak van mijn hart zijn’, zei hij. Volgens Dedonder hoeft Defensie echter niet te weten aan wie of aan welke prijs de toestellen werden doorverkocht.

Partner Content