De organisatie van de Israeli Apartheid Week (IAW) heeft de lezing van Lucas Catherine geannuleerd. In de plaats houdt het een discussieavond met als thema: De inmenging van de ambassade in het programma van de IAW. 'Eerder had de VUB aan onze redactie nog laten weten dat de lezing van Catherine alsnog mocht doorgaan. Het had wel eerst zelf de ambassadeur van Israël uitgenodigd op de lezing om desgevallend wederwoord te geven', schrijft de Moeial, het studentenblad van de Universiteit van Brussel.

De 'Israëli Apartheid Week' is een initiatief dat in verschillende landen, inclusief Israël, gelijktijdig wordt georganiseerd. Het wil de aandacht vestigen op wat het de 'Israëlische apartheidspolitiek tegenover de Palestijnen' noemt en roept op tot 'Boycott, Divestment and Sanctions' tegen het land.

In België stond onder meer Comac, de jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid in voor de organisatie van het evenement. 'Ons programma was al langer bekend, maar het was pas na het contact van de rector met de ambassade dat hij eisen begon te stellen', zegt Olivier Goessens van Comac aan Belga.

De universiteit vroeg de studenten een meer open debat, waarin meer verschillende visies zouden worden opgenomen.

Palestijnse activiste

Het is vooral het skype-gesprek met de Palestijnse activiste Khalila Jarrar dat de Israëliërs dwars zat. Jarrar maakt deel uit van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), door de Verenigde Staten en de Europese Unie opgenomen in de lijst van terroristische organisaties.

Volgens Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen Antisemitisme is het onverantwoord in het huidige klimaat van antisemitisme en terroristische dreiging een platform te geven aan iemand die deel uitmaakt van een terroristische organisatie.

'Jarrar is verkozen volksvertegenwoordiger en Palestijns afgevaardigde voor de Raad van Europa. En er zijn 32 Europarlementariërs die ervoor pleiten het PFLP van de lijst met terroristische organisaties te halen', reageert Goessens. 'Het is problematisch als de Israëlische ambassade zich gaat moeien met de inhoud van de debatten aan de Vrije Universiteit Brussel.'

Petitie

Ondertussen is een online petitie gestart 'tegen de censuur van de Israëli Apartheid Week aan de VUB'.

Rector De Knop heeft de organiserende studenten dinsdag om 10.30 uur uitgenodigd voor een gesprek. (Belga/KVDA)

De 'Israëli Apartheid Week' is een initiatief dat in verschillende landen, inclusief Israël, gelijktijdig wordt georganiseerd. Het wil de aandacht vestigen op wat het de 'Israëlische apartheidspolitiek tegenover de Palestijnen' noemt en roept op tot 'Boycott, Divestment and Sanctions' tegen het land. In België stond onder meer Comac, de jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid in voor de organisatie van het evenement. 'Ons programma was al langer bekend, maar het was pas na het contact van de rector met de ambassade dat hij eisen begon te stellen', zegt Olivier Goessens van Comac aan Belga. De universiteit vroeg de studenten een meer open debat, waarin meer verschillende visies zouden worden opgenomen. Het is vooral het skype-gesprek met de Palestijnse activiste Khalila Jarrar dat de Israëliërs dwars zat. Jarrar maakt deel uit van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), door de Verenigde Staten en de Europese Unie opgenomen in de lijst van terroristische organisaties. Volgens Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen Antisemitisme is het onverantwoord in het huidige klimaat van antisemitisme en terroristische dreiging een platform te geven aan iemand die deel uitmaakt van een terroristische organisatie. 'Jarrar is verkozen volksvertegenwoordiger en Palestijns afgevaardigde voor de Raad van Europa. En er zijn 32 Europarlementariërs die ervoor pleiten het PFLP van de lijst met terroristische organisaties te halen', reageert Goessens. 'Het is problematisch als de Israëlische ambassade zich gaat moeien met de inhoud van de debatten aan de Vrije Universiteit Brussel.' Ondertussen is een online petitie gestart 'tegen de censuur van de Israëli Apartheid Week aan de VUB'. Rector De Knop heeft de organiserende studenten dinsdag om 10.30 uur uitgenodigd voor een gesprek. (Belga/KVDA)