Met een optocht, kleurige ballonnen en een zelfgeschreven protestlied brachten 600 schoolkinderen de problemen in hun gemeente Molenbeek vorige week nationaal onder de aandacht.

Is de situatie in Molenbeek de laatste tijd opnieuw verslechterd?

Philippe Moureaux: Dat niet, maar er zijn wel nieuwe fenomenen opgedoken. Zo zijn hier nogal wat mensen zonder verblijfsvergunning neergestreken die zich met drugshandel inlaten. Ze geven zich uit voor Algerijnen, waardoor de dienst vreemdelingenzaken niets tegen hen vermag - Algerije weigert immers zijn ingezetenen terug te nemen. Antwerpen heeft hier trouwens ook mee te maken - daar is de situatie nog erger. In navolging van de burgemeester van Antwerpen vraag ik dat illegalen die bij het verkopen van drugs worden betrapt in gesloten centra zouden worden opgesloten. Onze politie heeft dit jaar al meer dan 100 dealers gearresteerd, maar het is dweilen met de kraan open.

De inwoners van Molenbeek klagen ook over vuile straten en over een algemeen gevoel van onveiligheid.

Moureaux: In verband met zwerfvuil moet men ook de eigen verantwoordelijkheid onder ogen durven te zien. Ik gooi die troep niet op straat, dat zijn de inwoners van Molenbeek zelf.

Het lijkt erop dat u in Vlaanderen stilaan het symbool bent geworden voor alles wat misloopt in Brussel.

Moureaux: Daar heeft het alle schijn van. Een maand geleden heb ik een vergadering belegd met het parket, de federale politie en de dienst vreemdelingenzaken over dat probleem van drugshandel en illegalen. Ik vernam van de federale politie dat de situatie in andere gemeenten nog stukken erger is dan in Molenbeek.

Maar goed, ik probeer me er niet druk over te maken. De meerderheid van mijn bevolking leest de Vlaamse pers ook niet. Er valt ook heel wat positiefs over Molenbeek te melden. Heel wat kunstenaars, aangetrokken door onze culturele diversiteit, komen zich hier vestigen. Maar daarover wordt niet geschreven, want dat verkoopt niet. (HR)

Met een optocht, kleurige ballonnen en een zelfgeschreven protestlied brachten 600 schoolkinderen de problemen in hun gemeente Molenbeek vorige week nationaal onder de aandacht. Is de situatie in Molenbeek de laatste tijd opnieuw verslechterd? Philippe Moureaux: Dat niet, maar er zijn wel nieuwe fenomenen opgedoken. Zo zijn hier nogal wat mensen zonder verblijfsvergunning neergestreken die zich met drugshandel inlaten. Ze geven zich uit voor Algerijnen, waardoor de dienst vreemdelingenzaken niets tegen hen vermag - Algerije weigert immers zijn ingezetenen terug te nemen. Antwerpen heeft hier trouwens ook mee te maken - daar is de situatie nog erger. In navolging van de burgemeester van Antwerpen vraag ik dat illegalen die bij het verkopen van drugs worden betrapt in gesloten centra zouden worden opgesloten. Onze politie heeft dit jaar al meer dan 100 dealers gearresteerd, maar het is dweilen met de kraan open. De inwoners van Molenbeek klagen ook over vuile straten en over een algemeen gevoel van onveiligheid. Moureaux: In verband met zwerfvuil moet men ook de eigen verantwoordelijkheid onder ogen durven te zien. Ik gooi die troep niet op straat, dat zijn de inwoners van Molenbeek zelf. Het lijkt erop dat u in Vlaanderen stilaan het symbool bent geworden voor alles wat misloopt in Brussel. Moureaux: Daar heeft het alle schijn van. Een maand geleden heb ik een vergadering belegd met het parket, de federale politie en de dienst vreemdelingenzaken over dat probleem van drugshandel en illegalen. Ik vernam van de federale politie dat de situatie in andere gemeenten nog stukken erger is dan in Molenbeek. Maar goed, ik probeer me er niet druk over te maken. De meerderheid van mijn bevolking leest de Vlaamse pers ook niet. Er valt ook heel wat positiefs over Molenbeek te melden. Heel wat kunstenaars, aangetrokken door onze culturele diversiteit, komen zich hier vestigen. Maar daarover wordt niet geschreven, want dat verkoopt niet. (HR)