Hij bedankt alle betrokken diensten voor hun inzet bij de humanitaire operatie. 'De kinderen worden nu opgevolgd en begeleid door de bevoegde plaatselijke parketten en jongerenwelzijn', aldus Reynders.

Elk betrokken parket heeft maatregelen genomen voor de teruggebrachte kinderen voor wie zij bevoegd zijn, conform de jeugdbeschermingswet, laten de parketten van Brussel, Luik en Halle-Vilvoorde weten. Alle kinderen werden tijdens de hele operatie psychologisch begeleid.

Privacy

In eerste instantie wordt de fysieke en psychische gezondheid nagegaan, vervolgens wordt een verdere gepaste omkadering voorzien. 'Om deze omkadering alle kans op slagen te geven, is het belangrijk hier geen details over te geven. In deze context nodigen we de media uit om de privacy van de kinderen maximaal te respecteren, opdat hun herstel in alle sereniteit kan plaatsvinden', aldus de parketten.

Ze benadrukken dat 'zoals in andere dossiers betreffende minderjagen geen details vrijgegeven worden over de concrete beschermingsmaatregelen in concrete dossiers'.

Ook minister van Justitie Koen Geens toont zich op Twitter 'heel blij dat de zes Belgische kinderen terug thuis zijn uit Syrië'. Hij dankt iedereen die aan de repatriëringsmissie zijn medewerking verleende. 'Nu is het tijd voor opvang en begeleiding', aldus Geens.

Vijf minder- een meerderjarige

Het kernkabinet van de Belgische federale regering besliste woensdag om zes kinderen uit jihadistische gezinnen te repatriëren, nadat een principeakkoord gesloten was met de Koerdische autoriteiten.

Persagentschap Belga vernam uit betrouwbare bronnen dat de kinderen helemaal alleen in Koerdische kampen verbleven. Zij golden als wees en kwamen daarom in aanmerking voor repatriëring.

Het gaat naar verluidt om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar van dezelfde moeder uit Brussel, en een jongen van 14 en zijn zus van 10 die eveneens uit Brussel afkomstig zijn. Van vier van deze vijf minderjarigen staat met zekerheid vast dat hun beide ouders overleden zijn. Het zesde kind is een meisje dat net meerderjarig is geworden en dat zes jaar geleden door haar vader werd ontvoerd. Haar moeder heeft België nooit verlaten.

Hij bedankt alle betrokken diensten voor hun inzet bij de humanitaire operatie. 'De kinderen worden nu opgevolgd en begeleid door de bevoegde plaatselijke parketten en jongerenwelzijn', aldus Reynders.Elk betrokken parket heeft maatregelen genomen voor de teruggebrachte kinderen voor wie zij bevoegd zijn, conform de jeugdbeschermingswet, laten de parketten van Brussel, Luik en Halle-Vilvoorde weten. Alle kinderen werden tijdens de hele operatie psychologisch begeleid. PrivacyIn eerste instantie wordt de fysieke en psychische gezondheid nagegaan, vervolgens wordt een verdere gepaste omkadering voorzien. 'Om deze omkadering alle kans op slagen te geven, is het belangrijk hier geen details over te geven. In deze context nodigen we de media uit om de privacy van de kinderen maximaal te respecteren, opdat hun herstel in alle sereniteit kan plaatsvinden', aldus de parketten. Ze benadrukken dat 'zoals in andere dossiers betreffende minderjagen geen details vrijgegeven worden over de concrete beschermingsmaatregelen in concrete dossiers'. Ook minister van Justitie Koen Geens toont zich op Twitter 'heel blij dat de zes Belgische kinderen terug thuis zijn uit Syrië'. Hij dankt iedereen die aan de repatriëringsmissie zijn medewerking verleende. 'Nu is het tijd voor opvang en begeleiding', aldus Geens.Vijf minder- een meerderjarigeHet kernkabinet van de Belgische federale regering besliste woensdag om zes kinderen uit jihadistische gezinnen te repatriëren, nadat een principeakkoord gesloten was met de Koerdische autoriteiten.Persagentschap Belga vernam uit betrouwbare bronnen dat de kinderen helemaal alleen in Koerdische kampen verbleven. Zij golden als wees en kwamen daarom in aanmerking voor repatriëring.Het gaat naar verluidt om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar van dezelfde moeder uit Brussel, en een jongen van 14 en zijn zus van 10 die eveneens uit Brussel afkomstig zijn. Van vier van deze vijf minderjarigen staat met zekerheid vast dat hun beide ouders overleden zijn. Het zesde kind is een meisje dat net meerderjarig is geworden en dat zes jaar geleden door haar vader werd ontvoerd. Haar moeder heeft België nooit verlaten.