De eerste nota van Bart De Wever (N-VA) is alvast niet te behappen voor Groen, dat prompt een nieuwe nota vraagt in plaats van dit 'koude en kille' werkstuk. Als die er komt, want in Antwerpen gaat men ervan uit dat De Wever eerst Groen en dan de SP.A wil lossen om verder te gaan met een centrumrechts verbond.

Maar De Wever weet ook dat dit proces niet alleen via nota's verloopt. Zijn moeilijkste knoop is niet inhoudelijk maar persoonlijk. Het draait om Patrick Janssens, om de verslagen burgemeester, de man die als lijsttrekker van de Stadslijst het verbond tussen Antwerpse SP.A'ers en CD&V'ers symboliseert, samen met Marc Van Peel. Janssens heeft al gezegd dat hij in ieder geval geen schepen zal worden onder De Wever. Dat belet niet dat hij tot het jaareinde burgemeester blijft, en tot dan weegt op de koers van zijn partij. Hij kan het De Wever knap lastig maken.

Vandaar dat De Wever her en der al te verstaan heeft gegeven dat hij wil meewerken aan 'een goede oplossing' voor Patrick Janssens. Als Janssens er niet meer is hoeft Van Peel al geen 'persoonlijk verraad' te plegen aan de medestichter van de Stadslijst, is de redenering. (Al is het ook dan nog geen uitgemaakte zaak dat de Antwerpse CD&V van ACW'er Marc Van Peel zomaar geneigd is om De Wever te depanneren, maar dat is een andere kwestie.) Wat nu dringt, is dat men bij alle betrokken partijen begrepen heeft dat een elegante exit voor Patrick Janssens de nieuwe burgemeester niet slecht zou uitkomen.

Want het water tussen hen is diep. Sinds de verkiezingen hebben Janssens en De Wever elkaar nog altijd niet onder vier ogen gezien. En het is Janssens slecht kennen om te denken dat hij dankbaar zou zijn om een geste van De Wever voor het verdere verloop van zijn persoonlijke carrière. Volgens zijn woordvoerder was zijn droge reactie: 'Dat kan er alleen maar op wijzen dat hij de Antwerpse voetbalploegen wil fuseren en dat ik dan de eerste voorzitter word.'

Janssens gaf maandag trouwens een uiteenzetting over de Antwerpse politieke situatie op het nationale partijbestuur van de SP.A. De aanwezigen konden daaruit duidelijk opmaken dat hij er flink rekening mee houdt dat de Antwerpse SP.A in de stedelijke oppositie terechtkomt. (WP)

De eerste nota van Bart De Wever (N-VA) is alvast niet te behappen voor Groen, dat prompt een nieuwe nota vraagt in plaats van dit 'koude en kille' werkstuk. Als die er komt, want in Antwerpen gaat men ervan uit dat De Wever eerst Groen en dan de SP.A wil lossen om verder te gaan met een centrumrechts verbond. Maar De Wever weet ook dat dit proces niet alleen via nota's verloopt. Zijn moeilijkste knoop is niet inhoudelijk maar persoonlijk. Het draait om Patrick Janssens, om de verslagen burgemeester, de man die als lijsttrekker van de Stadslijst het verbond tussen Antwerpse SP.A'ers en CD&V'ers symboliseert, samen met Marc Van Peel. Janssens heeft al gezegd dat hij in ieder geval geen schepen zal worden onder De Wever. Dat belet niet dat hij tot het jaareinde burgemeester blijft, en tot dan weegt op de koers van zijn partij. Hij kan het De Wever knap lastig maken. Vandaar dat De Wever her en der al te verstaan heeft gegeven dat hij wil meewerken aan 'een goede oplossing' voor Patrick Janssens. Als Janssens er niet meer is hoeft Van Peel al geen 'persoonlijk verraad' te plegen aan de medestichter van de Stadslijst, is de redenering. (Al is het ook dan nog geen uitgemaakte zaak dat de Antwerpse CD&V van ACW'er Marc Van Peel zomaar geneigd is om De Wever te depanneren, maar dat is een andere kwestie.) Wat nu dringt, is dat men bij alle betrokken partijen begrepen heeft dat een elegante exit voor Patrick Janssens de nieuwe burgemeester niet slecht zou uitkomen. Want het water tussen hen is diep. Sinds de verkiezingen hebben Janssens en De Wever elkaar nog altijd niet onder vier ogen gezien. En het is Janssens slecht kennen om te denken dat hij dankbaar zou zijn om een geste van De Wever voor het verdere verloop van zijn persoonlijke carrière. Volgens zijn woordvoerder was zijn droge reactie: 'Dat kan er alleen maar op wijzen dat hij de Antwerpse voetbalploegen wil fuseren en dat ik dan de eerste voorzitter word.' Janssens gaf maandag trouwens een uiteenzetting over de Antwerpse politieke situatie op het nationale partijbestuur van de SP.A. De aanwezigen konden daaruit duidelijk opmaken dat hij er flink rekening mee houdt dat de Antwerpse SP.A in de stedelijke oppositie terechtkomt. (WP)