'Bart De Wever moet premier worden'. Dat heeft ontslagnemend minister van Begroting en vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) zondag gezegd in De Zevende Dag (Eén).

De N-VA-voorzitter heeft al verschillende malen gezegd dat hij niet geïnteresseerd is in het premierschap, maar Vanhengel vindt dat een verkeerd uitgangspunt. 'Wie aan politiek doet, moet gaan voor het hoogste ambt'.

Volgens Vanhengel is het doorvoeren van hervormingen het gemakkelijkst als men zelf de Wetstraat 16 (het kabinet van de premier) bewoont. De ontslagnemende vicepremier wees erop dat alle grote staatshervormingen in het verleden getrokken zijn door de eerste ministers.

Omdat hij afziet van het premierschap oogst De Wever heel wat sympathie bij de bevolking. 'Heel veel mensen zeggen dat politici zakkenvullers zijn. In dat soort van duister populisme speelt die onthechting een sympathieke rol. Ook dat stoort mij een beetje aan het verhaal', zo wordt Vanhengel geciteerd op de website van de VRT.

Volgens hem moet De Wever de moed hebben om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en mag hij dus ook het premierschap niet uit de weg gaan.

'Geen noodregering'

Vanhengel verklaarde voorts dat hij geen voorstander is van een
noodregering. Zo'n scenario zou volgens hem alleen maar zin hebben als de toekomstige partners van de effectieve regering, dus ook de N-VA, zouden deelnemen aan die noodregering. 'En de N-VA zal dat toch niet doen. We moeten er dus alles aan doen om zo snel mogelijk een volwaardige regering te hebben'.

Volgens de ontslagnemende begrotingsminister zal de huidige
federale regering het gat in de begroting kunnen dichtrijden. 'Wij hebben dan alvast getoond dat deze regering, die zo'n slecht imago had in Vlaanderen, correct haar werk doet. Wij hebben ervoor gezorgd dat onze staatsfinanciën, zonder de economische heropleving te fnuiken, op orde zijn. En zelfs beter op orde zijn dan in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië', zo luidde het.

'Bart De Wever moet premier worden'. Dat heeft ontslagnemend minister van Begroting en vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) zondag gezegd in De Zevende Dag (Eén).De N-VA-voorzitter heeft al verschillende malen gezegd dat hij niet geïnteresseerd is in het premierschap, maar Vanhengel vindt dat een verkeerd uitgangspunt. 'Wie aan politiek doet, moet gaan voor het hoogste ambt'.Volgens Vanhengel is het doorvoeren van hervormingen het gemakkelijkst als men zelf de Wetstraat 16 (het kabinet van de premier) bewoont. De ontslagnemende vicepremier wees erop dat alle grote staatshervormingen in het verleden getrokken zijn door de eerste ministers.Omdat hij afziet van het premierschap oogst De Wever heel wat sympathie bij de bevolking. 'Heel veel mensen zeggen dat politici zakkenvullers zijn. In dat soort van duister populisme speelt die onthechting een sympathieke rol. Ook dat stoort mij een beetje aan het verhaal', zo wordt Vanhengel geciteerd op de website van de VRT. Volgens hem moet De Wever de moed hebben om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en mag hij dus ook het premierschap niet uit de weg gaan. 'Geen noodregering'Vanhengel verklaarde voorts dat hij geen voorstander is van een noodregering. Zo'n scenario zou volgens hem alleen maar zin hebben als de toekomstige partners van de effectieve regering, dus ook de N-VA, zouden deelnemen aan die noodregering. 'En de N-VA zal dat toch niet doen. We moeten er dus alles aan doen om zo snel mogelijk een volwaardige regering te hebben'.Volgens de ontslagnemende begrotingsminister zal de huidige federale regering het gat in de begroting kunnen dichtrijden. 'Wij hebben dan alvast getoond dat deze regering, die zo'n slecht imago had in Vlaanderen, correct haar werk doet. Wij hebben ervoor gezorgd dat onze staatsfinanciën, zonder de economische heropleving te fnuiken, op orde zijn. En zelfs beter op orde zijn dan in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië', zo luidde het.