De Wever verlengt Antwerps samenscholingsverbod na rellen

30/10/17 om 18:54 - Bijgewerkt op 31/10/17 om 01:41

Bron: Belga

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft na overleg en op basis van een feitenverslag het samenscholingsverbod van na de onrusten in de Antwerpse Brederodewijk verlengd tot 27 november.

De Wever verlengt Antwerps samenscholingsverbod na rellen

© Belga

Het samenscholingsverbod wordt ook uitgebreid naar enkele centrale straten in de stationsbuurt. Tegelijkertijd wil hij bepaalde inrichtingen een sluitingsuur opleggen, zo wordt maandagavond gemeld in een persbericht. De Wever zegt ook aanbiedingen voor een gesprek vanuit de Turkse en Koerdische gemeenschap in Antwerpen te hebben ontvangen. Hij wil met een aantal personen samenzitten, klinkt het.

In het persbericht benadrukt De Wever dat hij aandacht wil voor de 'meest primaire waarde van onze stadsgemeenschap: het vreedzaam samenleven met respect voor elkaar'. Wie dat heeft geschonden, zal de gevolgen dragen en daders zullen schade moeten betalen, klinkt het. Na een feitenverslag en overleg met de politie legt de burgemeester extra ordemaatregelen op. Zo wordt het eerder afgekondigde samenscholingsverbod in de Brederodebuurt met een maand verlengd, tot de gemeenteraadszitting van 27 november.

Het verbod wordt bovendien geografisch uitgebreid met ook de Gemeentestraat en de Carnotstraat, die dichtbij het station Antwerpen-Centraal liggen. De Wever heeft zijn diensten ook gevraagd om de procedure op te starten om voor een week een sluitingsuur - vanaf 19.30 uur - op te leggen aan elf inrichtingen uit de Brederodestraat, die volgens de burgemeester geïdentificeerd werden als plaatsen van waaruit relschoppers opereerden.

De Wever - die na eerdere onlusten op de Turnhoutsebaan het verwijt kreeg niet in gesprek te zijn gegaan met lokale gemeenschappen - plant rond de tafel te gaan zitten. Hij kreeg naar eigen zeggen van verschillende Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse verenigingen het aanbod om hen te ontmoeten. 'Ik merk ook dat vertegenwoordigers uit beide gemeenschappen de feiten uitdrukkelijk veroordelen. Op korte termijn zal ik enkele mensen rond de tafel brengen om te luisteren naar hun voorstellen om deze afschuwelijke taferelen in de toekomst uit te sluiten', klinkt het.

De burgemeester herhaalt tot slot zijn zienswijze dat 'dit soort geïmporteerde buitenlandse conflicten geen enkele plaats heeft' in het diverse Antwerpen. 'Ik zal nooit toelaten dat Antwerpse wijken een platform zijn voor politiek geweld', besluit hij.

Lees meer over:

Onze partners