De Wever uit ongenoegen: ‘Informatie uit formateursnota blijft naar buiten lekken’

Peeters en Michel © BELGA

Ondanks de pogingen van formateurs Kris Peeters en Charles Michel om lekken tegen te gaan, blijft er heel wat informatie uit hun formateursnota in de kranten belanden.

Bart De Wever is ‘not amused’. Zijn partij ontving de 170 pagina’s tellende formateursnota pas woensdag, terwijl een dag later de onderhandelingen erover al van start gingen. “En dat terwijl er al integrale passages te lezen waren in bepaalde kranten”, aldus De Wever. “Sommigen doen alsof het hier gaat om een regeerakkoord. Maar dat is het niet. Het is een startnota waarover nog onderhandeld moet worden”, liet De Wever verstaan in De Tijd en Het Nieuwsblad.

F’16

In verschillende kranten duiken opnieuw punten uit de nota op. Volgens De Morgen en La Libre – die naar eigen zeggen de hele nota in handen hebben – zijn de centrumrechtse partners N-VA, CD&V, Open Vld en MR bijvoorbeeld van plan om de verouderde F-16’s van het leger wel degelijk te vervangen, wat verschillende miljarden zou kosten.

De Standaard, De Morgen en De Tijd schrijven voorts dat een soort tijdspaarrekening werken flexibeler moet maken en dat overuren in de horeca goedkoper zouden worden. Tegelijk is sprake van een minimumdienstverlening bij stakingen en zou het eenvoudiger worden om ambtenaren te ontslaan. En volgens De Morgen willen de partijen ook “neutrale” dienstverlening bij de federale overheid.

Fiscaliteit

Heel wat kranten focussen voorts op de fiscaliteit. Naast wat al eerder opdook zou het belastingvrije minimum omhoog gaan tot het leefloon van een alleenstaande, wordt er gedacht aan schuiven met de belastingschijven en enkele “pestbelastingen” zouden worden teruggeschroefd. Wie met pensioen is, zou dan weer onbeperkt mogen bijverdienen.

Verschillende kranten gaan ook dieper in op Justitie, waar naar verluidt onder meer gedacht wordt aan snelrecht en een hervorming van de voorwaardelijke invrijheidstelling. Volgens Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg wil de nieuwe regering daarnaast de misbruiken met het pro-Deosysteem aanpakken, via een onderzoek van het roerend en onroerend inkomen van de betrokkenen.

Arco

Al is er nog niets beslist, maakt De Wever intussen zonneklaar. Hij vindt dat te veel de indruk wordt gewekt dat alles al verworven zou zijn. “Maar we hebben nog heel veel punten met rood onderlijnd.” Onder meer over de oplossing voor de Arco-coöperanten zal ongetwijfeld nog een hartig woordje gesproken worden.

Hoe alle voorstellen betaald zullen worden, is voorlopig minder duidelijk. Volgens Het Laatste Nieuws en De Tijd ligt een indexsprong wel degelijk op tafel.

(Belga/MS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content