De Wever start geen Vlaamse formatie wegens federale onduidelijkheid: ‘Ironisch’

Bart De Wever © Belga Image

N-VA-voorzitter Bart De Wever laat weten dat hij voorlopig geen formele Vlaamse formatie opstart, omwille van de onduidelijkheid op federaal niveau. Het is ironisch dat De Wever argumenteert dat hij vasthangt aan België, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). ‘De Vlaamse autonomie is blijkbaar niet meer wat ze geweest is.’

De Wever zal de komende tijd verder werken om inhoudelijk punten van convergentie uit te klaren, zo staat in een verklaring na afloop van het N-VA-partijbestuur.

Dit weekend zette Bart De Wever zijn werk als informateur intensief verder. Hij sprak de afgelopen weken met verschillende Vlaamse partijen over de inhoud van een mogelijk Vlaams regeerakkoord.

‘Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt. Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie verder kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie’, stelt De Wever vast.

‘Die duidelijkheid is echter nog geen stap dichterbij gekomen de afgelopen weken en dit bemoeilijkt de opdracht van de Vlaamse informateur. We vernemen dat de federale informateurs de komende weken alles op alles gaan zetten om vorderingen te maken.

‘Derhalve is het verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode. De Vlaamse informateur zal de komende tijd zeker nog verder werken om inhoudelijk punten van convergentie uit te klaren’, aldus de mededeling.

Kritiek

Het partijbestuur van N-VA trekt drie conclusies. Zo herhaalt de partij haar kritiek op de samenvallende verkiezingen. ‘Geen enkel ander federaal land doet het op deze manier. Vandaag blijkt hoezeer dit terecht was want de al zeer moeilijke optelsom die België is, wordt nu nog complexer’. Volgens de partij zijn de regeringsvormingen daardoor de facto aan elkaar gekoppeld. ‘Elke Vlaamse partij vraagt duidelijkheid over wat er federaal staat te gebeuren. Dat bemoeilijkt de Vlaamse regeringsvorming’, luidt het.

N-VA wijst ook met beschuldigende vinger naar de andere partijen. Dat geen enkele Vlaamse partij een gesprek wil met Vlaams Belang, getuigt volgens de Vlaams-nationalisten ‘van weinig respect voor het oordeel van Vlaamse kiezer’.

Daarnaast hekelt N-VA opnieuw de weigering van PS om op federaal niveau aan tafel te gaan zitten. ‘Het lijkt alsof de PS, maar ook Ecolo, de grootste Vlaamse partij zelfs geen gesprek meer waardig acht. Dit zijn nochtans de partijen die beweren hoog op te lopen met het belang van België.

‘De N-VA wil een dialoog over het confederalisme en over een beleid dat antwoord biedt op de verzuchtingen van de Vlaamse kiezer. Om problemen op te lossen moet je immers minstens eerst praten met elkaar’, klinkt het.

Dat verschillende Vlaamse partijen intussen een federale regering zonder Vlaamse meerderheid niet uitsluiten, is de N-VA ook een doorn in het oog. ‘Vertrouwen stellen in een Vlaamse regeringsvorming met de dreiging van een anti-Vlaamse federale regering is voor de N-VA onbespreekbaar’, klinkt het.

‘Vlaamse autonomie is blijkbaar niet meer wat ze geweest is’

De aankondiging van De Wever is op z’n zachtst opmerkelijk te noemen. Politicoloog Dave Sinardet (VUB) vindt het ironisch dat N-VA nu zegt dat de Vlaamse formatie vasthangt aan het Belgische niveau.

‘Je zou denken dat een partij die zoveel belang hecht aan de Vlaamse autonomie, haar eigen ding doet, maar het tegendeel is waar. De Vlaamse autonomie is blijkbaar niet meer wat ze geweest is. Dat terwijl aan Franstalige kant die regionale autonomie wel gerespecteerd wordt en ook op het Brusselse niveau de formatie bezig is.’

Sinardet vermoedt dat een en ander bedoeld is om de druk op de mogelijke coalitiepartners hoog te houden, zodat ze niet een federale coalitie zonder N-VA stappen. ‘Een aantal partijen zijn misschien geneigd om dat te doen. Het is een indicatie dat N-VA er federaal bij wil zijn.’

‘Eigenlijk zouden Open VLD, CD&V en SP.A kunnen doordrukken om de twee onderhandelingen van elkaar los te koppelen. Dat de Wever dat niet wil, is dan zijn probleem. Dat gebeurt blijkbaar niet, al staan die drie partijen ook niet op zo’n goede voet met elkaar. Bovendien zou N-VA zo’n scenario ook kunnen aangrijpen als argument om te zeggen dat de andere partijen hen in de armen van Vlaams Belang drijven.’

Sinardet vindt ook de kritiek op de samenvallende verkiezingen onterecht. ‘Ook in 1995, 1999 en 2014 vielen de Vlaamse en federale verkiezingen samen en toen waren er toch niet echt problemen. Toen bleek dat makkelijker om op beide niveaus dezelfde coalitie te maken.’

Reacties

Open VLD houdt het been stijf wat een samenwerking met Vlaams Belang betreft. ‘Open VLD past zoals bekend voor een regering met het Vlaams Belang’, zo benadrukten ze opnieuw na afloop van hun partijbureau.

Volgens Open VLD vond er op Vlaams niveau ‘voor het eerst een goed inhoudelijk gesprek’ met formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever plaats, maar is er nog veel werk aan de winkel. ‘Het is nog steeds aan formateur De Wever om kleur te bekennen over zijn voorkeurspartners om een nieuwe regering te vormen’, luidt het.

Groen reageert kritisch op de beslissing van Vlaams informateur Bart De Wever om de Vlaamse formatie ‘on hold’ te zetten door de onduidelijkheid op federaal niveau. ‘Het is niet het moment om op Vlaams of federaal niveau in vakantiemodus te gaan’, klinkt het. ‘Bart De Wever zou zijn tijd beter benutten door met andere partijen dan het Vlaams Belang te spreken’. Groen blijft beschikbaar voor gesprekken op beide niveaus, maar wil wel dat De Wever klaarheid schept of hij Groen op Vlaams niveau nog ziet als een gesprekspartner.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci is alvast bezorgd over ‘de ontwikkelingen in de Vlaamse onderhandelingen’. Ze betreurt dat ‘na weken intensieve onderhandelingen’ tussen De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken enkel de traditionele partijen zijn uitgenodigd, ‘die allen verloren hebben tijdens de verkiezingen’. ‘We kunnen ons niet voorstellen dat de CD&V, Open Vld en sp.a zomaar meestappen in deze werkwijze’, zegt Almaci. ‘Vlaams Belang als co-auteur van een regeerakkoord is nefast voor de toekomst van Vlaanderen. We mogen ons als democraten niet uit elkaar laten spelen op onze cruciale waarden en mensen niet verdelen in A- en B-burgers.’

Vlaams Belang heeft er op zich geen probleem mee dat Vlaams informateur Bart De Wever temporiseert in de Vlaamse regeringsvorming. ‘Wij zijn bereid om op Vlaams niveau sneller te gaan. Maar het is perfect begrijpelijk dat De Wever de tijd wil nemen om te kijken naar inhoudelijke convergenties’, zegt Janssens. N-VA liet maandag ook weten dat ze betreurt dat geen enkele andere Vlaamse partij een inhoudelijk gesprek wil aangaan met Vlaams Belang.

Dat getuigt volgens de Vlaams-nationalisten van ‘weinig respect voor het oordeel van de Vlaamse kiezer’. ‘Een gepaste democratische reactie’, zegt Janssens. ‘Het is ook maar logisch dat er rekening gehouden wordt met de verkiezingsuitslag. Daarom is het des te onbegrijpelijker dat partijen als Open Vld en CD&V na de verkiezingen meteen in een kramp zijn geschoten en dat ze zich vanuit de schrik om ministerpostjes te verliezen blijven vastklampen aan het cordon sanitaire’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content