N-VA-voorzitter Bart De Wever deelt het optimisme van premier Elio Di Rupo niet. In tal van interviews blikte de premier tevreden terug op het eerste halfjaar van zijn regering.

In debat met Vande Lanotte"De paarse ambiance is terug", zei De Wever in een debat met sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte in Terzake (Canvas). Di Rupo wil niet rechtstreeks in debat gaan met De Wever, zolang die partij op federaal vlak niets realiseert. "Dat slaat nergens op", zei De Wever. "In een normale democratie krijgt de leider van de grootste oppositiepartij regelmatig de kans om rechtstreeks in debat te gaan met de premier. Dat zal hier nooit gebeuren".

Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte ging het debat wel aan. Hij ziet geen reden voor "een goednieuwsshow", maar ziet vooruitgang. "Een aantal zaken kan je niet ontkennen. De rentedaling en de daling van de inflatie kan je niet ontkennen. En de economie groeit met 0,3%, meer dan ooit iemand had kunnen hopen".

De Wever: 'De paarse ambiance is terug'

"De paarse ambiance is terug. Alles gaat goed en we zijn een modelstaat aan het worden", repliceerde De Wever, die erbij blijft dat Di Rupo I vooral een "belastingregering" is. De rentedaling is volgens de N-VA-voorzitter te danken aan de politiek van de Europese Centrale Bank (ECB) en hogere belastingen. "Het renteverschil met Duitsland is sinds januari stabiel", aldus de N-VA-voorzitter.

"Als de economie met 0,1% krimpt is het de schuld van de regering, als ze met 0,3% groeit is het de verdienste van Draghi (de voorzitter van de ECB, nvdr). Je kan zo niet redeneren", zei Vande Lanotte. Ook de communautaire prestaties van de regering stellen volgens De Wever niet veel voor. "Wanneer komt die staatshervorming er. We hebben nog altijd geen fiches gezien".

Vande Lanotte zegt dat de regering het hele akkoord stap voor stap zal uitvoeren. "We hebben vijf keer een half jaar en als we ieder half jaar een stap zetten komen we er". (Belga/INM)

N-VA-voorzitter Bart De Wever deelt het optimisme van premier Elio Di Rupo niet. In tal van interviews blikte de premier tevreden terug op het eerste halfjaar van zijn regering. In debat met Vande Lanotte"De paarse ambiance is terug", zei De Wever in een debat met sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte in Terzake (Canvas). Di Rupo wil niet rechtstreeks in debat gaan met De Wever, zolang die partij op federaal vlak niets realiseert. "Dat slaat nergens op", zei De Wever. "In een normale democratie krijgt de leider van de grootste oppositiepartij regelmatig de kans om rechtstreeks in debat te gaan met de premier. Dat zal hier nooit gebeuren". Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte ging het debat wel aan. Hij ziet geen reden voor "een goednieuwsshow", maar ziet vooruitgang. "Een aantal zaken kan je niet ontkennen. De rentedaling en de daling van de inflatie kan je niet ontkennen. En de economie groeit met 0,3%, meer dan ooit iemand had kunnen hopen". De Wever: 'De paarse ambiance is terug' "De paarse ambiance is terug. Alles gaat goed en we zijn een modelstaat aan het worden", repliceerde De Wever, die erbij blijft dat Di Rupo I vooral een "belastingregering" is. De rentedaling is volgens de N-VA-voorzitter te danken aan de politiek van de Europese Centrale Bank (ECB) en hogere belastingen. "Het renteverschil met Duitsland is sinds januari stabiel", aldus de N-VA-voorzitter. "Als de economie met 0,1% krimpt is het de schuld van de regering, als ze met 0,3% groeit is het de verdienste van Draghi (de voorzitter van de ECB, nvdr). Je kan zo niet redeneren", zei Vande Lanotte. Ook de communautaire prestaties van de regering stellen volgens De Wever niet veel voor. "Wanneer komt die staatshervorming er. We hebben nog altijd geen fiches gezien". Vande Lanotte zegt dat de regering het hele akkoord stap voor stap zal uitvoeren. "We hebben vijf keer een half jaar en als we ieder half jaar een stap zetten komen we er". (Belga/INM)