Bart De Wever heeft op dag vier van zijn informatie-opdracht de werkgeversorganisaties ontvangen. In de loop van de namiddag bracht hij tussentijds verslag van zijn opdracht uit bij de koning. Vrijdag zet hij zijn gesprekken voort.

Voorzitter Luc De Bruyckere en gedelegeerd bestuurder Peter Leman van Voka kwamen eerst langs in de Wetstraat 10.

Zij vinden een staatshervorming absoluut noodzakelijk om de
nodige saneringen te kunnen doorvoeren.

De werkgeverskoepel pleit onder meer voor een regionalisering van de personen- en vennootschapsbelasting, met behoud van een federale sokkel. Bij de personenbelasting zou de belastbare basis federaal moeten blijven.

De deelstaten moeten aan de inkomstenzijde financieel geresponsabiliseerd worden, zodat ze hun uitgaven kunnen koppelen aan de eigen inkomsten.

Waals UWE

De informateur ontving ook de Waalse ondernemersorganisatie Union Walonne des Entreprises.

Volgens voorzitter Jean-Pierre Delwart zijn er geen taboes bij een staatshervorming, maar mag een regionalisering niet leiden tot bijkomende lasten of extra regels die het ondernemen
ingewikkelder maken.

Volgens Delwart is een herziening van de financieringswet, die de financiële stromen regelt tussen het federale niveau en de deelstaten, nodig. Voorts is de UWE niet gewonnen voor een volledige regionalisering van het arbeidsbeleid.

De Wever had ook een ontmoeting met VBO-voorzitter Thomas Leysen en met gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van
Eetvelt.

Leysen wilde geen commentaar kwijt. Van Eetvelt pleitte ervoor dat de volgende regering ruimte zou creëren voor ondernemen. Cruciaal voor Van Eetvelt is dat er geen bijkomende lasten op arbeid of ondernemen gelegd worden.

Unizo is voorstander van een gedeeltelijke regionalisering van het
arbeidsmarktbeleid. Ook delen van de ondernemingsfiscaliteit kunnen overgeheveld worden.

Na zijn gesprekken ging De Wever naar het paleis om voor de eerste maal tussentijds verslag van zijn opdracht uit te brengen bij de koning.

Agenda voor vrijdag

De Wever zet zijn gesprekken als informateur vrijdag voort. Hij ontvangt dan zes gesprekspartners.

Om 10 uur komt eerst voorzitter Robert Tollet van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) langs. Daarna is het de beurt aan Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche en voorzitter Marie-Anne Belfroid-Ronveaux van de Union des Classes Moyennes (UCM).

Om 14 uur wordt voorzitter René Ladouce van de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) in de Wetstraat 10 verwacht. De Wever ontvangt daarna voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat en Emmanuel Van Innis, voorzitter van Brussels Enterprises Commerce and Industry (BECI).

Bart De Wever heeft op dag vier van zijn informatie-opdracht de werkgeversorganisaties ontvangen. In de loop van de namiddag bracht hij tussentijds verslag van zijn opdracht uit bij de koning. Vrijdag zet hij zijn gesprekken voort.Voorzitter Luc De Bruyckere en gedelegeerd bestuurder Peter Leman van Voka kwamen eerst langs in de Wetstraat 10.Zij vinden een staatshervorming absoluut noodzakelijk om de nodige saneringen te kunnen doorvoeren. De werkgeverskoepel pleit onder meer voor een regionalisering van de personen- en vennootschapsbelasting, met behoud van een federale sokkel. Bij de personenbelasting zou de belastbare basis federaal moeten blijven.De deelstaten moeten aan de inkomstenzijde financieel geresponsabiliseerd worden, zodat ze hun uitgaven kunnen koppelen aan de eigen inkomsten. Waals UWEDe informateur ontving ook de Waalse ondernemersorganisatie Union Walonne des Entreprises. Volgens voorzitter Jean-Pierre Delwart zijn er geen taboes bij een staatshervorming, maar mag een regionalisering niet leiden tot bijkomende lasten of extra regels die het ondernemen ingewikkelder maken. Volgens Delwart is een herziening van de financieringswet, die de financiële stromen regelt tussen het federale niveau en de deelstaten, nodig. Voorts is de UWE niet gewonnen voor een volledige regionalisering van het arbeidsbeleid.De Wever had ook een ontmoeting met VBO-voorzitter Thomas Leysen en met gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van Eetvelt.Leysen wilde geen commentaar kwijt. Van Eetvelt pleitte ervoor dat de volgende regering ruimte zou creëren voor ondernemen. Cruciaal voor Van Eetvelt is dat er geen bijkomende lasten op arbeid of ondernemen gelegd worden. Unizo is voorstander van een gedeeltelijke regionalisering van het arbeidsmarktbeleid. Ook delen van de ondernemingsfiscaliteit kunnen overgeheveld worden. Na zijn gesprekken ging De Wever naar het paleis om voor de eerste maal tussentijds verslag van zijn opdracht uit te brengen bij de koning.Agenda voor vrijdagDe Wever zet zijn gesprekken als informateur vrijdag voort. Hij ontvangt dan zes gesprekspartners. Om 10 uur komt eerst voorzitter Robert Tollet van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) langs. Daarna is het de beurt aan Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche en voorzitter Marie-Anne Belfroid-Ronveaux van de Union des Classes Moyennes (UCM).Om 14 uur wordt voorzitter René Ladouce van de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) in de Wetstraat 10 verwacht. De Wever ontvangt daarna voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat en Emmanuel Van Innis, voorzitter van Brussels Enterprises Commerce and Industry (BECI).