Informateur Bart De Wever (N-VA) heeft woensdag de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB ontvangen. De eerste twee bonden stelden een gemeenschappelijk memorandum op voor de informateur en de toekomstige formateur.

ACV en ABVV hadden in aanloop naar de verkiezingen duidelijk gemaakt dat ze de N-VA liever niet aan de macht zagen komen.

Na afloop van ziin ontmoeting met De Wever sprak ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw woendag van een eerste gesprek met iemand wiens opstelling en programmapunten tegengesteld zijn aan die van het ABVV.

'De weg zal nog lang zijn', aldus De Leeuw. Hij benadrukte dat aan de sociale zekerheid, die volgens hem tijdens de crisis de sociale
gevolgen maximaal heeft weten te beperken, niet mag worden geraakt.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck benadrukte dat de volgende federale regering niet enkel een besparingsbeleid mag voeren, maar een echt werkgelegenheidsbeleid moet uitstippelen. Hij brak ook een lans voor een vermogensbelasting.

Cortebeeck wilde niet gezegd hebben dat hij voor de verkiezingen heeft opgeroepen om niet voor de N-VA te stemmen. 'Ik heb
opgeroepen te stemmen voor partijen die het sociale vooraan zetten. Nu is er een nieuwe fase', zo zei hij na zijn onderhoud in de Wetstraat 10.

ACLVB wil pas in 2020 begrotingsevenwicht

Voorzitter Jan Vercamst van de liberale vakbond stelde de datum van 2015 in vraag om opnieuw aan te knopen met een begrotingsevenwicht.

Hij wil de saneringsoperatie over een langere periode spreiden en acht 2020 realistischer omdat anders de lasten te hoog zouden
liggen. Vercamst wil ook vermijden dat de economische groei tot stilstand komt.

Partijvoorzitters

De Wever zet zijn gesprekken donderdag voort en ontvangt dan in de Wetstraat 10 een eerste reeks partijvoorzitters.

De eerste die om 10 uur aan de beurt komt is Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. Daarna volgen Jean-Michel Javaux (Ecolo), Joëlle Milquet (CDH), Alexander De Croo (Open VLD), Caroline Gennez (SP.A) en Wouter Beke (CD&V), zo meldt de woordvoerder van de informateur.

Informateur Bart De Wever (N-VA) heeft woensdag de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB ontvangen. De eerste twee bonden stelden een gemeenschappelijk memorandum op voor de informateur en de toekomstige formateur.ACV en ABVV hadden in aanloop naar de verkiezingen duidelijk gemaakt dat ze de N-VA liever niet aan de macht zagen komen.Na afloop van ziin ontmoeting met De Wever sprak ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw woendag van een eerste gesprek met iemand wiens opstelling en programmapunten tegengesteld zijn aan die van het ABVV. 'De weg zal nog lang zijn', aldus De Leeuw. Hij benadrukte dat aan de sociale zekerheid, die volgens hem tijdens de crisis de sociale gevolgen maximaal heeft weten te beperken, niet mag worden geraakt. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck benadrukte dat de volgende federale regering niet enkel een besparingsbeleid mag voeren, maar een echt werkgelegenheidsbeleid moet uitstippelen. Hij brak ook een lans voor een vermogensbelasting.Cortebeeck wilde niet gezegd hebben dat hij voor de verkiezingen heeft opgeroepen om niet voor de N-VA te stemmen. 'Ik heb opgeroepen te stemmen voor partijen die het sociale vooraan zetten. Nu is er een nieuwe fase', zo zei hij na zijn onderhoud in de Wetstraat 10.ACLVB wil pas in 2020 begrotingsevenwichtVoorzitter Jan Vercamst van de liberale vakbond stelde de datum van 2015 in vraag om opnieuw aan te knopen met een begrotingsevenwicht. Hij wil de saneringsoperatie over een langere periode spreiden en acht 2020 realistischer omdat anders de lasten te hoog zouden liggen. Vercamst wil ook vermijden dat de economische groei tot stilstand komt.PartijvoorzittersDe Wever zet zijn gesprekken donderdag voort en ontvangt dan in de Wetstraat 10 een eerste reeks partijvoorzitters.De eerste die om 10 uur aan de beurt komt is Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. Daarna volgen Jean-Michel Javaux (Ecolo), Joëlle Milquet (CDH), Alexander De Croo (Open VLD), Caroline Gennez (SP.A) en Wouter Beke (CD&V), zo meldt de woordvoerder van de informateur.