De Wever ontkent dat N-VA onderhandelde met Puigdemont

28/01/18 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:22

Bron: Belga

Als de Catalaanse leider Carles Puigdemont zijn inhuldigingsspeech vanuit het Vlaams Parlement wil doen, is het aan het Bureau van dat parlement om daarover te oordelen, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens hem is het 'niet juist' dat zijn partij daarover aan het onderhandelen is met de gewezen president van de Catalaanse regering. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zegt dat er nog geen aanvraag is ingediend.

De Wever ontkent dat N-VA onderhandelde met Puigdemont

Carles Puigdemont © Belga Image

Het Spaanse persagentschap EFE meldt dat Carles Puigdemont met N-VA onderhandelt over de mogelijkheid om zijn inhuldigingsspeech dinsdag vanuit het Vlaams Parlement te geven. Intussen heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof wel geoordeeld dat Puigdemont enkel de eed kan afleggen als hij naar Spanje terugkeert.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het niet aan zijn partij om Puigdemont een zaal te geven in het Vlaams Parlement. 'Ik beslis daar niet over. Dat is aan het Bureau van het Vlaams Parlement', zo zei De Wever op VTM.

Aanvraag

De Wever denkt wel dat Madrid zich zal verzetten tegen de plannen. 'Je weet hoe het zal gaan, Madrid zal furieus zijn en druk zetten om dat te verhinderen. We weten niet of dat kan doorgaan. Dat zullen we maandag horen op het Bureau van het parlement, als Puigdemont de vraag stelt, want bij mijn weten is dat nog niet gebeurd', zegt De Wever.

Dat wordt bevestigd door De Wevers partijgenoot en voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans. 'Er is tot op heden nog geen enkele aanvraag ingediend. Als er een aanvraag binnenkomt, oordeelt in principe het Vast Bureau', aldus Peumans.

Open VLD-fractieleider Bart Somers maakt alvast voorbehoud. 'Het zou niet goed zijn dat het Vlaams Parlement zich als instituut zou laten misbruiken voor een buitenlands politiek spel.' Groen-fractieleider Björn Rzoska: 'Dit kunnen we echt niet maken.'

Intussen meldt het Spaanse persbureau Europa Press bij Puigdemonts partijgenoot Josep Rull vernomen te hebben dat de Catalaanse leider bij het Spaanse hooggerechtshof probeert een toelating te bekomen om dinsdag de zitting van het regionale parlement in Barcelona bij te wonen. Welke vorm die toelating zou moeten aannemen, liet Rull in het midden. De afgevaardigde van JuntsPerCat sprak zich ook niet uit over de vraag of Puigdemont ook zal terugkeren indien hij geen toestemming krijgt.

Na de verkiezingen van december wil het parlement in Barcelona Puigdemont opnieuw benoemen tot minister-president, maar hij dreigt opgepakt te worden indien hij voet op Spaans grondgebied zet omwille van zijn rol in de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Eind oktober vluchtte hij naar België. Eerder opperde hij ook al de optie om via videoconferentie zijn programma voor te stellen en de eed af te leggen.

Onze partners