"Ik ben Eurosceptisch noch Eurofilisch. Ik beschouw mezelf als een Eurorealist". Dat wist N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag in de Universiteit Antwerpen te vertellen, waar hij de Tsjechische president Vaclav Klaus inleidde.

De Wever: "Ik geloof in het Europese politieke project"

De Wever zei dat hij krachtig gelooft in het Europese politieke project en dat een geïnstitutionaliseerde politieke samenwerking onvermijdelijk is. "Maar ik ben er ook van overtuigd dat als wij de publieke instemming, die elke democratische entiteit moet ondersteunen, niet verstevigen, het Europese politieke project gedoemd is om te falen". Volgens de N-VA-voorzitter zal de evolutie naar een sterkere Unie een lang proces zijn, dat niet lichtzinnig mag worden opgevat.

Dat hij president Klaus mocht inleiden, was voor Bart De Wever "waarlijk een eer en genoegen" omdat hij zo de kans kreeg om persoonlijk kennis te maken met zijn ideeën en opvattingen over thema's zoals de klimaatverandering, het vrijemarktbeleid en de Europese Unie. "Ik ben het op verschillende punten fundamenteel oneens met president Klaus, maar desalniettemin waardeer ik zijn opinie ten zeerste zoals dat hoort in een echte democratie", stelde hij. Voor De Wever is het volledig te begrijpen dat zoveel Oost-Europeanen terughoudend zijn democratische macht af te staan aan Europa. Na de Tweede Wereldoorlog hadden ze immers niet het voorrecht om kennis te maken met de weldaden van de vrijheid. (Belga)

"Ik ben Eurosceptisch noch Eurofilisch. Ik beschouw mezelf als een Eurorealist". Dat wist N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag in de Universiteit Antwerpen te vertellen, waar hij de Tsjechische president Vaclav Klaus inleidde. De Wever: "Ik geloof in het Europese politieke project" De Wever zei dat hij krachtig gelooft in het Europese politieke project en dat een geïnstitutionaliseerde politieke samenwerking onvermijdelijk is. "Maar ik ben er ook van overtuigd dat als wij de publieke instemming, die elke democratische entiteit moet ondersteunen, niet verstevigen, het Europese politieke project gedoemd is om te falen". Volgens de N-VA-voorzitter zal de evolutie naar een sterkere Unie een lang proces zijn, dat niet lichtzinnig mag worden opgevat. Dat hij president Klaus mocht inleiden, was voor Bart De Wever "waarlijk een eer en genoegen" omdat hij zo de kans kreeg om persoonlijk kennis te maken met zijn ideeën en opvattingen over thema's zoals de klimaatverandering, het vrijemarktbeleid en de Europese Unie. "Ik ben het op verschillende punten fundamenteel oneens met president Klaus, maar desalniettemin waardeer ik zijn opinie ten zeerste zoals dat hoort in een echte democratie", stelde hij. Voor De Wever is het volledig te begrijpen dat zoveel Oost-Europeanen terughoudend zijn democratische macht af te staan aan Europa. Na de Tweede Wereldoorlog hadden ze immers niet het voorrecht om kennis te maken met de weldaden van de vrijheid. (Belga)