N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zegt dat in een interview met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Hij wil werk maken van wat hij 'gewapend bestuur' noemt, naar het voorbeeld van de Amerikaanse 'Patriot Act'.

"Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel."

Daarom bereidt de Antwerpse burgemeester wetgevende initiatieven voor om na de vakantie een 'Patriot Act' op de regeringstafel te leggen. "Dit is een absolute prioriteit", zegt hij.

'Ergste sinds Stalin en Hitler'

"Ik ben ook geen voorstander van een big brother-maatschappij waar alles en iedereen altijd wordt gecontroleerd en in het oog gehouden. De Patriot Act zou in de tijd kunnen beperkt worden. Maar ik zie geen contradictie met onze rechtsstaat. Zoals de Franse president Hollande terecht opmerkt, zijn we nu in oorlog met IS. IS is het ergste sinds Stalin en Hitler én actief op ons grondgebied. We moeten IS-strijders kunnen oppakken en in de gevangenis houden zolang deze oorlog duurt. We moeten kunnen optreden tegen hun geradicaliseerde sympathisanten."

Onverdoofd slachten

"Sympathie hebben voor IS is geen mening maar een misdaad. Geen enkel land duldt een vijfde colonne. Waarom doen wij dat wel? Wanneer we nu moeten vaststellen dat ze zelfs een 86-jarige priester de keel oversnijden, dan vraag ik me af: wat houdt ons nog tegen? Indien dit niet kan, dan vrees ik voor de reacties van de mensen die iets minder scrupules hebben wanneer het om onze rechtsstaat gaat. Kijk naar de peilingen in alle Europese landen. Extreemrechts wint overal. Dat voorspelt weinig goeds."

Daarnaast maakt De Wever volgens het interview werk van een reeks andere voorstellen. Zo wil hij dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven. Tot slot laat hij weten dat zijn partij niet in een volgende regering zal stappen als er geen verbod komt op onverdoofd slachten.

(Belga/RR)

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zegt dat in een interview met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Hij wil werk maken van wat hij 'gewapend bestuur' noemt, naar het voorbeeld van de Amerikaanse 'Patriot Act'."Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel." Daarom bereidt de Antwerpse burgemeester wetgevende initiatieven voor om na de vakantie een 'Patriot Act' op de regeringstafel te leggen. "Dit is een absolute prioriteit", zegt hij."Ik ben ook geen voorstander van een big brother-maatschappij waar alles en iedereen altijd wordt gecontroleerd en in het oog gehouden. De Patriot Act zou in de tijd kunnen beperkt worden. Maar ik zie geen contradictie met onze rechtsstaat. Zoals de Franse president Hollande terecht opmerkt, zijn we nu in oorlog met IS. IS is het ergste sinds Stalin en Hitler én actief op ons grondgebied. We moeten IS-strijders kunnen oppakken en in de gevangenis houden zolang deze oorlog duurt. We moeten kunnen optreden tegen hun geradicaliseerde sympathisanten.""Sympathie hebben voor IS is geen mening maar een misdaad. Geen enkel land duldt een vijfde colonne. Waarom doen wij dat wel? Wanneer we nu moeten vaststellen dat ze zelfs een 86-jarige priester de keel oversnijden, dan vraag ik me af: wat houdt ons nog tegen? Indien dit niet kan, dan vrees ik voor de reacties van de mensen die iets minder scrupules hebben wanneer het om onze rechtsstaat gaat. Kijk naar de peilingen in alle Europese landen. Extreemrechts wint overal. Dat voorspelt weinig goeds."Daarnaast maakt De Wever volgens het interview werk van een reeks andere voorstellen. Zo wil hij dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven. Tot slot laat hij weten dat zijn partij niet in een volgende regering zal stappen als er geen verbod komt op onverdoofd slachten.(Belga/RR)