De Wever: 'Meerwaardetaks van CD&V komt er niet - niet op deze manier'

26/11/16 om 05:47 - Bijgewerkt om 05:46

"De meerwaardetaks zoals CD&V die wil, komt er niet", dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Ik plant geen nieuw bos naast ons fiscale oerwoud."

De Wever: 'Meerwaardetaks van CD&V komt er niet - niet op deze manier'

Bart De Wever © BELGA

Bart De Wever doet de uitspraken tijdens een interview met Het Laatste Nieuws, waarin hij het ook had over het lijsttrekkerschap van Kris Peeters.

De Wever doet zijn uitspraken net in het weekend dat CD&V haar WIJ-congres houdt, waar de modernisering van de fiscaliteit aan bod zal komen. Alles is opgebouwd rond de dual income tax, een vereenvoudiging waarbij alle vormen van vermogenswinst vlak belast worden. "Ik vind dit interessant. Binnen een totale reset van de fiscaliteit is een vorm van meerwaardetaks voor ons bespreekbaar. Maar laat ons eerlijk zijn: zo'n grote operatie is iets voor de volgende legislatuur. Wat CD&V binnen de regering heeft gevraagd, met name totaal geïsoleerd een meerwaardetaks invoeren, dat gaan wij niet doen", zegt De Wever daarover. "Niet op deze manier".

Belasting multinationals?

Maar dan lijkt de door zijn partij gevraagde hervorming van de vennootschapsbelasting er ook niet te komen, want voor CD&V zijn die twee gekoppeld. "In de plannen van Johan Van Overtveldt (N-VA) zit eten en drinken genoeg voor alle partijen. Het zou toch spijtig zijn om vanwege een symbool een hervorming tegen te houden die werkelijk iedereen wil, tot CD&V toe."

Mogelijk verwijst De Wever naar een minimumbelasting voor multinationals, een idee van Open VLD die de teksten van Van Overtveldt haalde. Of CD&V dat voldoende vindt, is maar de vraag.

(Belga/RR)

Onze partners