Politie en gerecht kenden het hotel al langer als een plaats waar seksuele uitbuiting van minderjarigen plaatsvindt. In januari van vorig jaar werden al eens verschillende personen veroordeeld voor mensenhandel nadat ze een minderjarig meisje zichzelf hadden laten prostitueren in het hotel. Het hotel kreeg daarom de boodschap dat er een sluitend registratiesysteem voor de identiteit van klanten moest zijn en dat het toegangscontroles moest doen.

Bij verschillende politiecontroles in het najaar bleken er zich echter opnieuw minderjarige meisjes in kamers te bevinden in het bijzijn van niet als gast geregistreerde mannen. Een sensibiliseringsgesprek tussendoor veranderde blijkbaar niets aan de gang van zaken.

De Wever oordeelt nu dat het hotel tijdelijk moet sluiten omdat de openbare orde in het gedrang komt. 'In het hotel is op zijn minst een ernstig vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen, wat door verschillende controles en eerder vonnis van de correctionele rechtbank duidelijk wordt', zegt zijn woordvoerder Johan Vermant. 'Het hotel kan ook onvoldoende aantonen dat er grondige stappen worden genomen om de identiteit van hotelgasten te registreren en de toegang van bezoekers te controleren, in het bijzonder van minderjarigen.'

De sluiting moet zowel een ontradend effect hebben op daders als de uitbaters ertoe bewegen maatregelen te nemen.

Eerder kreeg ook hotel Le Sud op het Antwerpse Zuid die maatregel opgelegd om soortgelijke redenen. De maatregel is gebaseerd op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, waardoor allerlei inrichtingen tijdelijk bestuurlijk kunnen worden gesloten als de openbare orde in het gedrang komt. De burgemeester kan bovendien op de hoogte worden gesteld van gerechtelijke onderzoeken naar tienerprostitutie, dankzij een samenwerkingsprotocol rond informatiedoorstroming tussen het openbaar ministerie, de stad en de lokale politie.

Politie en gerecht kenden het hotel al langer als een plaats waar seksuele uitbuiting van minderjarigen plaatsvindt. In januari van vorig jaar werden al eens verschillende personen veroordeeld voor mensenhandel nadat ze een minderjarig meisje zichzelf hadden laten prostitueren in het hotel. Het hotel kreeg daarom de boodschap dat er een sluitend registratiesysteem voor de identiteit van klanten moest zijn en dat het toegangscontroles moest doen. Bij verschillende politiecontroles in het najaar bleken er zich echter opnieuw minderjarige meisjes in kamers te bevinden in het bijzijn van niet als gast geregistreerde mannen. Een sensibiliseringsgesprek tussendoor veranderde blijkbaar niets aan de gang van zaken. De Wever oordeelt nu dat het hotel tijdelijk moet sluiten omdat de openbare orde in het gedrang komt. 'In het hotel is op zijn minst een ernstig vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen, wat door verschillende controles en eerder vonnis van de correctionele rechtbank duidelijk wordt', zegt zijn woordvoerder Johan Vermant. 'Het hotel kan ook onvoldoende aantonen dat er grondige stappen worden genomen om de identiteit van hotelgasten te registreren en de toegang van bezoekers te controleren, in het bijzonder van minderjarigen.'De sluiting moet zowel een ontradend effect hebben op daders als de uitbaters ertoe bewegen maatregelen te nemen. Eerder kreeg ook hotel Le Sud op het Antwerpse Zuid die maatregel opgelegd om soortgelijke redenen. De maatregel is gebaseerd op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, waardoor allerlei inrichtingen tijdelijk bestuurlijk kunnen worden gesloten als de openbare orde in het gedrang komt. De burgemeester kan bovendien op de hoogte worden gesteld van gerechtelijke onderzoeken naar tienerprostitutie, dankzij een samenwerkingsprotocol rond informatiedoorstroming tussen het openbaar ministerie, de stad en de lokale politie.