Het 'zou heel onverantwoordelijk zijn' indien de sociale partners het akkoord zouden verwerpen dat de federale regering heeft gemaakt over de eindeloopbaan en de aangepaste beschikbaarheid van nieuwe bruggepensioneerden. Daarvoor heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag in VTM Nieuws gewaarschuwd.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Volgens Bart De Wever toont de regering zich strenger dan de sociale partners in haar aanpak van de eindeloopbaan, maar minder streng dan in het regeerakkoord was vooropgesteld. 'De vakbonden zijn heel sterk in dit land. Je moet altijd een toegeving doen', klonk het.

De regering moet echter opkomen voor 'het algemene belang' en een verwerping van het vrijdag gesloten akkoord zou volgens De Wever dan ook 'heel onverantwoordelijk' zijn. De omslag naar langer werken is volgens de N-VA-voorzitter van cruciaal belang. Zo niet gaan we 'recht naar de afgrond', aldus De Wever, die hoopt een 'heet voorjaar' te vermijden.

De Wever vindt bovendien dat het gemaakte akkoord redelijk is. 'We hebben al laten varen dat wie nu op brugpensioen is, niet meer op zoek moet naar een job. Belangrijker is dat we het systeem van brugpensioen minder aantrekkelijk maken en laten uitdoven.'

'Het was een scherp regeerakkoord', zegt De Wever nog. 'Maar we hebben de hoeken afgerond. Ik hoop dat iedereen - ook de bonden - dat appreciëren.'

Gwendolyn Rutten (Open VLD), Belga
Gwendolyn Rutten (Open VLD) © Belga

De regering ontmoet zondagavond de sociale partners.

Coalitiepartner Open VLD liet bij monde van voorzitster Gwendolyn Rutten ook weten dat de regering de richting moet aangeven. Rutten weet zeker dat premier Charles Michel de sociale partners van die richting zal kunnen overtuigen, klonk het in De Zevende Dag.

Kibbelkabinet

De Wever sprak zich ook uit over de onenigheid onder de meerderheidspartijen over een indexsprong voor de huurprijzen. Met het verzet tegen zo'n indexsprong kant N-VA zich volgens de voorzitter tegen een 'onverstandige' en 'asociale' maatregel en wil de partij zowel verhuurders als de zwakkeren beschermen.

De Wever hoopt alvast dat de spanningen in de meerderheid beter onder controle gehouden kunnen worden. Hij lanceerde een oproep om meer te investeren in onderlinge contacten, in het smeden van compromissen voor bepaalde zaken in de kranten verschijnen.

Eerder dit weekend zei hij ook al - in De Morgen en Het Laatste Nieuws - het frustrerend te vinden dat de regering-Michel een 'kibbelkabinet' genoemd wordt. CD&V legt de regering lood in de schoenen, zo prikte hij echter zelf naar de coalitiepartner.(Belga)

Volgens Bart De Wever toont de regering zich strenger dan de sociale partners in haar aanpak van de eindeloopbaan, maar minder streng dan in het regeerakkoord was vooropgesteld. 'De vakbonden zijn heel sterk in dit land. Je moet altijd een toegeving doen', klonk het. De regering moet echter opkomen voor 'het algemene belang' en een verwerping van het vrijdag gesloten akkoord zou volgens De Wever dan ook 'heel onverantwoordelijk' zijn. De omslag naar langer werken is volgens de N-VA-voorzitter van cruciaal belang. Zo niet gaan we 'recht naar de afgrond', aldus De Wever, die hoopt een 'heet voorjaar' te vermijden. De Wever vindt bovendien dat het gemaakte akkoord redelijk is. 'We hebben al laten varen dat wie nu op brugpensioen is, niet meer op zoek moet naar een job. Belangrijker is dat we het systeem van brugpensioen minder aantrekkelijk maken en laten uitdoven.''Het was een scherp regeerakkoord', zegt De Wever nog. 'Maar we hebben de hoeken afgerond. Ik hoop dat iedereen - ook de bonden - dat appreciëren.'De regering ontmoet zondagavond de sociale partners. Coalitiepartner Open VLD liet bij monde van voorzitster Gwendolyn Rutten ook weten dat de regering de richting moet aangeven. Rutten weet zeker dat premier Charles Michel de sociale partners van die richting zal kunnen overtuigen, klonk het in De Zevende Dag. De Wever sprak zich ook uit over de onenigheid onder de meerderheidspartijen over een indexsprong voor de huurprijzen. Met het verzet tegen zo'n indexsprong kant N-VA zich volgens de voorzitter tegen een 'onverstandige' en 'asociale' maatregel en wil de partij zowel verhuurders als de zwakkeren beschermen. De Wever hoopt alvast dat de spanningen in de meerderheid beter onder controle gehouden kunnen worden. Hij lanceerde een oproep om meer te investeren in onderlinge contacten, in het smeden van compromissen voor bepaalde zaken in de kranten verschijnen. Eerder dit weekend zei hij ook al - in De Morgen en Het Laatste Nieuws - het frustrerend te vinden dat de regering-Michel een 'kibbelkabinet' genoemd wordt. CD&V legt de regering lood in de schoenen, zo prikte hij echter zelf naar de coalitiepartner.(Belga)