Enkele maanden geleden kondigde toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) aan dat de volgende Vlaamse regering tegen het einde van de regeerperiode in 2024 liefst 1 miljard euro extra kon uitgeven als die regering het huidige beleid zou voortzetten. Hij baseerde zich daarvoor op de meerjarenraming van Vlaanderen.

De Tijd berichtte eerder deze maand dat die voorspellingen niet meer kloppen. Dat blijkt nu ook uit de voorbereiding van de Vlaamse administratie voor de Vlaamse regeringsonderhandelaars.

Dat de beloofde 1 miljard euro ondertussen verdwenen is, heeft meerdere oorzaken. De lagere economische prognoses van het Planbureau wegen op de verwachte ontvangsten. Ook sommige belastinginkomsten liggen lager dan verwacht.

Enkele maanden geleden kondigde toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) aan dat de volgende Vlaamse regering tegen het einde van de regeerperiode in 2024 liefst 1 miljard euro extra kon uitgeven als die regering het huidige beleid zou voortzetten. Hij baseerde zich daarvoor op de meerjarenraming van Vlaanderen. De Tijd berichtte eerder deze maand dat die voorspellingen niet meer kloppen. Dat blijkt nu ook uit de voorbereiding van de Vlaamse administratie voor de Vlaamse regeringsonderhandelaars. Dat de beloofde 1 miljard euro ondertussen verdwenen is, heeft meerdere oorzaken. De lagere economische prognoses van het Planbureau wegen op de verwachte ontvangsten. Ook sommige belastinginkomsten liggen lager dan verwacht.